Erhvervsministeren melder nu ud, at danskerne skal kunne udleje deres sommerhuse i op til 41 uger. Den nye grænse skal fremme turismen.

Siden september har en vejledning om danskernes sommerhusudlejning været i høring, og efter at have hørt alle parter i sagen har ministeren nu lagt sig fast på en vejledende grænse på 41 uger. Oprindeligt foreslog Erhvervsstyrelsen en grænse på 35 uger, men efter høringen står det klart, at det kan få store konsekvenser for turismen.

- Danmark er et skønt ferieland, og mange butikker og erhvervsdrivende er afhængige af den danske turisme. Der er afgørende, at vi fremmer virkelysten og driften i vores små byer. Derfor er det vigtigt, at vi finder den rigtige balance, så danske sommerhusejere kan leje deres sommerhus ud, når de ikke selv bruger det, men at det på den anden side ikke bliver erhvervsmæssig udlejning. Turismen er afgørende for landdistrikterne, og derfor skal grænsen være fair og retfærdig, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

På baggrund af høringen og drøftelserne vil Erhvervsstyrelsen nu ændre vejledningen så:

Den vejledende grænse for den maksimale udlejning af sommerhuse bliver 41 uger i stedet for 35 uger, som Erhvervsstyrelsen tidligere har anbefalet. Udlejning over 41 uger betragtes i udgangspunkt som erhverv.

Udlejning af mere end 1 stort sommerhus betragtes i udgangspunkt som erhverv.

Vejledningen er uden en vejledende grænse for, hvornår et sommerhus er et stort sommerhus.

En arbejdsgruppe med udlejnings, grundejer- og forbrugerorganisationer vil kigge på, hvor den vejledende grænse bør være.

Arbejdsgruppen vil også se nærmere på de udfordringer, som der opleves i forbindelse med etablering af store sommerhuse.

Nuværende paragraf

I den nuværende Bekendtgørelse af lov om planlægning fra 1. juli 2020 er grænsen for sommerhusudlejning ubegrænset fra 1. marts-31.oktober, mens der er begrænsninger for vinteren.

I sommerhusparagraffen står der:

§ 40. En bolig i et sommerhusområde må bortset fra kortvarige ferieophold m.v. ikke anvendes til overnatning i perioden fra den 1. november til udgangen af februar,....

Stk. 3. En bolig i et sommerhusområde kan uanset stk. 1 anvendes til kontinuerlig udlejning til skiftende brugeres kortvarige ferieophold, når den samlede anvendelse i perioden ikke herved overstiger 9 uger. (Læs :9 uger ud af vinterens 16 uger fra 1. november til 28. februar).

I alt må der med de nye regler fra erhvervsministeren udlejes 41 uger, og umiddelbart ser det ikke ud til at der lægges nogle specielle vinter-sommer-begrænsinger ind.

Baggrund

For 81 år siden blev det forbudt at bo hele året i sommerhusområder. Forbuddet skulle sikre, at sommerhusområderne fastholdes som rekreative områder.

Forbuddet mod helårsbeboelse indgår samtidig som en vigtig del af den værnslovgivning, der forhindrer udlændinges adgang til at købe fast ejendom i Danmark, og som er beskyttet af den danske EU-særregel »sommerhusprotokollen«.

Forbuddet mod helårsbeboelse i sommerhuse har gennem tiden været vanskeligt at håndhæve - især i nærheden af de store byer.

Derfor blev lovgivningen i 1983 udbygget med bestemmelser til sikring af overholdelsen af forbuddet mod helårsbeboelse. 

Imidlertid steg antallet af ulovligt helårsbeboede sommerhuse i perioden 1993-1998 voldsomt med over 100 %, og det affødte behov for at effektivisere kommunernes tilsyn med og håndhævelse af planlovens § 40 overfor ulovlige helårsbeboelser i sommerhuse.

Folketinget vedtog derfor i foråret 1999 lov nr. 371 af 2. juni 1999 om ændring af lov om planlægning (afviklingsloven) for at afvikle de før den 21. oktober 1998 etablerede ulovlige helårsbeboelser i boliger i sommerhusområder.  

Loven skal ses i sammenhæng med lov nr. 1022 af 23. december 1998 om håndhævelse af forbud mod ny helårsbeboelse i sommerhuse (stoploven - planlovens § 51 a).

Da afviklingsdispensationer udløb den 31. marts 2009, vil kommunalbestyrelsen fra 1. oktober 2009 være forpligtet til at anvende planlovens § 51 a over for enhver, der ifølge CPR har bopæl i et sommerhus, og som ikke lovligt kan benytte sommerhuset til helårsbeboelse (Læs: Pensionister mfl.).

I juli 2013 kom Sommerhusloven i form af en Bekendtgørelse af lov om sommerhuse og campering:

https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2013/949

I april 2019 kom der en tillægslov der skal stoppe for storstilet udlejning af lejligheder og helårshuse som ferieboliger, såsom gennem AirBnB og Booking.com: Lov om ændring af lov om sommerhuse og campering m.v., lov om midlertidig regulering af boligforholdene og byggeloven

 


Relaterede konferencer

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligudvikling i København frem til 2030

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligudvikling i Jylland

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Logistik og industri - fart på nye muligheder