For et år siden blev de første danske folkekirker i København udbudt i almindeligt salg hos erhvervsejendomsmæglerfirmaet Colliers for 9,5 millioner. Nu offentliggører Kirkefondet salget af Samuels Kirke på Nørrebro til boligselskabet Vibo, som vil omdanne kirkebygningen til 53 ungdomsboliger.

Det vakte opsigt, da Absalons, Samuels og Blågårds kirker kom til salg i 2013. Nu er Samuels Kirke på Nørrebro blevet solgt til Vibo, som vil omdanne bygningen til 53 ungdomsboliger.



- Gennem hele processen har der været enorm efterspørgsel på kirkebygningerne, men først nu har vi fundet det rette match. Undervejs har der været ført forhandlinger med en række seriøse potentielle købere, inklusive forskellige sociale og humanitære organisationer. Det har været en fantastisk proces at få lov at være med i, udtaler Peter Lassen, COO & Partner i Colliers, som står for salget af kirkerne.

- Vi glæder os til at se, hvordan Samuels Kirkes nye funktion kommer til at bidrage til byen og lokalområdet. Med salget til VIBO vil ejendommen fortsat være til gavn for mange mennesker og vil fortsat kunne opretholde en funktion som et sted, hvor der er plads til dem, der kommer til byen, siger Peter Lassen.

Samuels Kirke på Nørrebro blev opført i 1924, men blev med udgangen af 2013 taget ud af folkekirkelig brug. Sælger af kirken er Kirkefondet, som blev etableret i 1890, da befolkningstilvæksten i København var så stor, at der ikke var nok kirker til at dække befolkningens behov. Det blev Kirkefondets opgave at rejse midler rundt i landet til at bygge nye kirker i hovedstaden.

- Omdannelsen af Samuels Kirke til ungdomsboliger falder fint i tråd med de overvejelser, der er gjort i Kirkefondet om den fremtidige anvendelse af de lukkede kirker, som er hjemfaldet fra Folkekirken til Kirkefondet og efterfølgende sat til salg. Omdannelsen til ungdomsboliger falder ind under kategorien ”sociale, kommunale, almennyttige formål”, som under hele forløbet har været en blandt flere foretrukne muligheder. Vi finder det også godt, at der med denne anvendelse af Samuels Kirke kan ske en afhjælpning af et akut problem i København – nemlig manglen på ungdomsboliger, sådan at den nye anvendelse falder godt i tråd med nogle af de behov, der er i byen, siger Henrik Bundgaard Nielsen, generalsekretær i Kirkefondet.

- Det er en unik mulighed at være med til at transformere en tidligere kirke til ungdomsboliger. Byen skal være for alle, og vi er glade for at kunne bidrage med 53 boliger i varierende størrelser på gennemsnitligt 48 kvm og en månedlig boligafgift på ca. kr. 3.500 forbrugsafgifter, fortæller administrerende direktør Kaare Vestermann.



Vibo forventer at få de endelige godkendelser fra Københavns Kommune, så de kan gå i gang med byggeriet i starten af 2015 med forventet indflytning medio 2016. Salget af Samuels Kirke er betinget af kommunalt tilsagn.

Samuels Kirke er ikke den eneste kirke på markedet. For nylig blev Baunehøj Kirke på Vesterbro solgt. Kirken er pålagt en klausul om fortsat anvendelse til kirke, og køberen blev således den serbiske menighed. Blågårds Kirke på Blågårds Plads og Absalons Kirke på Sønder Boulevard er fortsat til salg.

Det forventes, at køberne af Blågårds Kirke og Absalons Kirke bliver fundet i løbet af sommeren.


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Den nye Planlov KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS