Sælgere af boliger med udsigt, elevator eller altan forventer en højere kvm-pris. Det viser en opgørelse fra Boliga.

Mens udbudsprisen for et dansk sommerhus i gennemsnit i år har været 17.523 kr. per kvm, så steg den til 21.970 kr., hvis ordet "udsigt" havde fundet vej til beskrivelsen. Var det derimod ordet "vand", der optrådte i annoncen, så lød sælgernes forventning på 19.509 kr. per kvm.

- Særlige "features" kan have helt afgørende betydning for boligkøberne – alt efter hvor svært og dyrt, det er at tilføje det til boligen. Og hvis den ønskede "feature" ikke er tilstede, kan det sagtens betyde, at boligen ryger på den "sorte liste", siger Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker hos Home.

- For lejligheder kan det for eksempel være "altan" eller "elevator", som nogle købere har som et ufravigeligt krav, og det kan være umuligt eller meget besværligt og dyrt at etablere. Drømmer man derimod om en terrasse, en udestue, en brændeovn eller lignende features i sit hus, så kan dette relativt let tilføjes boligen og har ikke afgørende betydning for om man vælger – eller fravælger – den, siger Henrik Hauthorn Jensen.

Altan og elevator
Netop "altan" er også populært, når de boligsøgende selv tilføjer parametre i deres søgninger på Boliga.dk - hvor det er det mest benyttede ord i fritekstsøgefeltet. Og skal der være altan på lejligheden, så har prisforventningerne hos sælgerne også været højere.

NB! Jylland: Risikovurdering ved køb og salg af ejendom. Kurset afholdes d. 31. januar 2019.

32.638 kr. lød den gennemsnitlige udbuds-kvm-pris for lejligheder på fra januar til slutningen af november. 34.872 kr. var den steget til, hvis "altan" var blevet skrevet ind i teksten om boligen.

- Altaner giver beboerne himmel over hovedet og et nyt rum, hvor de kan drikke morgenkaffe og grille om sommeren. Når man bor i byen, savner mange et frirum, og der er altanen helt oplagt, siger Casper Gorm Knudsen, administrerende direktør i altan.dk.

Priserne stiger dog endnu mere, hvis der er "elevator" til lejligheden. 36.852 kr. har de ifølge Boliga.dk været udbudt til salg for, hvilket er lige over 4.000 kr. mere per kvm end gennemsnittet.

For villaer var en af de helt store pris-pressere dog "udsigt", hvor den gennemsnitlige udbudspris gik fra 16.316 kr. til 18.127 kr.

- Udsigt er i rigtig høj kurs blandt boligkøberne, og især udsigt til hav og fjord trækker, men også til sø, skov og marker er eftertragtet. Når det ikke slår hårdere igennem på priserne, skyldes det, at der også er masser af boliger med udsigt, som ikke nødvendigvis er specielt dyre men som ligger naturskønt, siger Henrik Hauthorn Jensen.

"Have" fik villa-sælgerne til at sætte prisen op til 18.063 kr. - en stigning på 10,7 procent.

Her kan du se alle de boliger, der har udsigt

Her kan du se alle de boliger, der har altan.

Boliga har opgjort den gennemsnitlige udbudskvadratmeterpris på villa/rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse i perioden 1. januar til 30. november 2018. Der er desuden lavet beregninger på udbuds-kvm-prisen, hvis specifikke - populære - søgeord optræder i annoncen.


Relaterede konferencer

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Ny udbudslov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Fremtidens betonbyggeri

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS