Sydbyen i Roskilde danner ramme om godt 8.250 indbyggere og cirka 8.000 arbejdspladser. Nu er en udviklingsstrategi for området, hvor et plejecenter lukker, på vej.

Roskilde by syd for jernbanen har så mange projekter i gang, at Plan- og Teknikudvalget nu har behandlet en samlet strategi for området (PDF). Strategien skal sikre, at der fremover kommer boliger for alle og masser af oplevelser for dem, der bor i - eller besøger sydbyen.

Sydbyen er afgrænset af jernbanen, motorvejen og Vindingevej. Området rummer allerede i dag en stor variation af boliger, kultur, erhverv, uddannelse og rekreative tilbud. Sydbyen skal dog have en bedre sammenhængskraft, og nogle steder fremstår den slidt og uattraktiv, lyder det fra Roskilde Kommune.

- Kast et blik på et kort over sydbyen, så kan alle se, at området bobler af muligheder. Sammenhængen mellem stationen, Musicon med højskolen, Ragnarock med videre og helt ud til Dyrskuepladsen er jo bare et blandt flere spændende potentialer. Når svømmehallen bliver klar, vil det også være en attraktion, siger borgmester i Roskilde Kommune, Tomas Breddam (S).

Roskilde: De store projekter. Konferencen afholdes d. 22. oktober 2020.

- Vi peger blandt andet på at udvikle området omkring Østervangsskolen som en mere integreret del af byen. Vi kigger også på udvikle de rekreative arealer og arbejder for eksempel allerede nu med at sammenbinde Roskilde Ring og Rådhusparken. På lidt længere sigt kan jeg se muligheder i at udvikle Musicon og campusmiljøet omkring Maglegårdsvej til et sammenhængende bolig-, erhverv- og uddannelsesmiljø. Og så skal vi have Milen - Dyrskuepladsen og hele området deromkring - til at blive Sydbyens store rekreative trækplaster, siger formand for Plan- og Teknikudvalget, Daniel Prehn.

Af udviklingsstrategien fremgår det, at plejecenteret, Asterscenteret, i løbet af foråret 2020 lukkes. Det giver en ny mulighed for at sætte gang i en fornyelse og udvikling af hele området. Det giver plads til nye byrum, forbindelser og fortætning med boliger, erhverv og andre funktioner.

Da der inden for en længere årrække bliver brug for en ny plejehjemsfunktion med moderne og tidssvarende faciliteter, er det en mulig løsning at genplacere et nyt plejecenter ved Østervangscenteret. Hvor der kan tænkes i generationsfællesskaber, private boliger og samspil med børnehaver, Østervangsskolen og Jakobskirken.

Udviklingsstrategien for Roskilde Sydby er planlagt til offentlig høring fra 1. april til den 13. maj 2020 og der afholdes borgermøde om strategien den 21. april 2020.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Ungdomsboliger på et modent marked

Boligudvikling i Jylland

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Fremtidens betonbyggeri

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Boligudvikling i København frem til 2030

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning