International rapport blandt mere end 1.100 ansatte i byggeriet viser, at europæiske og danske virksomheder ofte træffer forkerte beslutninger på grund af for dårlige data.

Betydningen, af at byggevirksomheder har adgang til relevante og korrekte data, før og mens de bygger, kan ikke undervurderes. Gode data øger nemlig sandsynligheden for, at virksomhedens ansatte foretager de optimale beslutninger, og at byggeriet opføres til tiden og uden ekstra omkostninger.

Det er imidlertid nemmere sagt end gjort, viser ny undersøgelse, foretaget af den internationale byggesoftwareleverandør, Autodesk, med kontor i København. Virksomheden har for nylig foretaget en undersøgelse af brugen af data blandt 1.115 byggeprofessionelle i England, Irland, Frankrig, Tyskland, Holland, Belgien, Luxembourg og Skandinavien – heraf blandt 100 respondenter i Danmark.

Udvikling og investering i rækkehuse. Konferencen afholdes den 5. april 2022.

På positivsiden svarer hele 82 procent på tværs af Europa, at byggeriet indsamler flere byggeteknologiske data i dag inden for 3 år siden. Imidlertid vurderer 40 procent af de adspurgte, at den indsamlede data er af så ringe kvalitet, at den reelt ikke kan bruges til at træffe beslutninger ud fra.

I Danmark er 47 procent af den tilgængelige data ”dårlig”, hvilket fører dårlige beslutninger med sig i 47 procent af tiden. Tilsvarende tendenser ser vi i Finland og Norge, mens Sverige klarer sig lidt bedre.

JYLLAND: Ny trend: Små boliger. Konferencen afholdes den 26. april 2022.

Danmark fortjener dog ros, da vi sammen med Tyskland er de lande i Europa, der er dygtigst til at igangsætte en proces, som identificerer og reparerer ubrugelige data.

- Både i udlandet og i særdeleshed i Danmark har byggeriet rygende travlt på grund af en historisk højkonjunktur. Derfor er der måske mere end nogensinde brug for stabile leverancer af præcise data, som ingeniører, arkitekter og udviklerfirmaer med flere kan benytte, når de træffer beslutninger, siger distrikschef i Danmark, Norden og Baltikum, Nicholas Klokholm.

Bygningskortlægning forud for renovering og nedrivning. Kurset afholdes den 16. november 2021.

- Vi skal muligvis se på den måde, vi generelt starter projekter på. I stedet for at skynde tingene igennem, som ender med at koste os alle mere. Det ville være fornuftigt at bruge mere tid på først at sikre processerne og den måde, vi indsamler data på, siger Nicholas Klokholm.

Ifølge undersøgelsen bliver problemerne med at få adgang til korrekte og brugbare data yderligere forstærket af det rødglødende ordrepres i branchen.

Syn og skøn - konfliktløsning ved byggeprojekter. Kurset afholdes den 19. januar 2022.

70 procent af respondenterne giver udtryk for, at pressede deadlines betyder, at projektledere og supervisors har brug for at træffe hurtigere beslutninger, og ofte har man ikke tid til at indhente bedre data. Kun 9 procent anvender altid data, når de træffer en beslutning, mens 64 procent gør det ”nogle gange, sjældent eller aldrig”.

Til forskel fra Sverige, hvor stort set ingen virksomheder har en formel dataplan, er dette tilfældet for hele 73 procent af de danske byggevirksomheder - og det er godt udgangspunkt, understreger Nicholas Klokholm.

Strategiske partnerskaber. Konferencen afholdes den 11. november 2021.

- Men det kan blive meget bedre. Den største forhindring for en gennemgribende digital transformering i Skandinavien og i Danmark er måden, hvorpå vi organiserer byggeprojekter. Herudover er der behov for bedre indsamling og deling af data internt i organisationerne, siger Nicholas Klokholm.

Autodesk ejer blandt andet Spacemaker, som leverer byggesoftware til arkitekter.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Fremtidens betonbyggeri

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.