De næste 10 år får Danmark brug for i alt 60.000 mandår til offentlige infrastrukturprojekter. Ser man på både den indirekte og afledte efterspørgsel af infrastrukturprojekterne, er tallet helt oppe på 210.000 mandår. Det viser en ny opdatering af den såkaldte Leo Larsen-rapport, som COWI står bag. Regeringen vil derfor lette rekrutteringen af udenlandsk arbejdskraft

Der bliver stort behov for beskæftigede inden for store, offentlige infrastrukturprojekter i de kommende 10 år, viser en opdatering af den såkaldte Leo Larsen-rapport, som COWI står bag. Desuden kan der komme nye politiske beslutninger, som ikke er med i rapporten, eksempelvis en Kattegatbro, hvilket vil lægge yderligere pres på bygge- og anlægsbranchen og arbejdsmarkedet i det hele taget.

Rapporten viser samtidig, at bygge- og anlægsbranchen i dag er afhængig af udlændinge. Siden 2010 er antallet af fuldtidsbeskæftigede udlændinge steget fra knap 8.000 til knap 14.000 i 2017.

NB! Selvkørende biler - ny byudvikling. Konferencen afholdes d. 20. september 2018.

Det har dog ikke betydet, at jobmulighederne på de store projekter er gået udenom danske ledige. Tværtimod viser rapporten, at landets 4 største kommuner har iværksat tiltag for at kunne imødekomme de stigende rekrutteringsbehov indenfor bygge- og anlæg. Eksempelvis har de etableret samarbejder med entreprenørerne, uddannelsesinstitutioner og øvrige aktører i branchen.

Regeringen vil inden længe lancere et udspil for at lette rekrutteringen af udenlandsk arbejdskraft, som også har været diskuteret løbende i regeringens Disruptionråd, der mødes igen for 8. gang den 13.-14. september i Viborg. Arbejdet med udenlandsk arbejdskraft sker parallelt med regeringens indsats for at opkvalificere ledige, blandt andet med trepartsaftalen om styrket voksen- og efteruddannelse fra oktober sidste år og udspillet til at sikre kvalificeret arbejdskraft.

- Vi har længe været meget bevidste om, at virksomhederne har rekrutteringsproblemer især i den her branche, og at adgangen til udenlandsk arbejdskraft er helt afgørende. Det understreger rapporten blot endnu en gang. Selv om behovet på de projekter, der pt. er aftalt, vil falde lidt fremover, vil der stadig være en udfordring, ikke mindst fordi landene omkring os jo også i stigende grad har samme udfordring. Her kommer vi heller ikke uden om at se på udenlandsk arbejdskraft, som vi jo kan se har været voldsomt stigende, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

NB! Femerntunnelen: Investeringer og ejendomsudvikling. Konferencen afholdes d. 21. november 2019.

- Derfor vil vi inden længe komme med et udspil, der skal gøre det lettere at rekruttere de dygtige, kvalificerede udlændinge, som blandt andet byggebranchen – men også en række andre brancher – har brug for. Det går selvfølgelig hånd i hånd med vores indsats for at opkvalificere ledige. Vi afsatte sidste år i alt 2,5 milliarder kr. i trepartsaftalen om voksen- og efteruddannelse til initiativer på området, ligesom vi har præsenteret og har aftalt initiativer, der handler om at forhindre flaskehalse og opkvalificere ledige, tilføjer han.

Jobcentrene i landets 4 store byer vurderer ifølge rapporten, at der har været en generel stigning i rekrutteringshenvendelser fra bygge- og anlægsområdet over det seneste års tid. De oplever også, at virksomhederne har store udfordringer med at rekruttere den kvalificerede arbejdskraft, der er behov for.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Boligudvikling i København frem til 2030

Fremtidens betonbyggeri

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Ungdomsboliger på et modent marked

Den nye Planlov KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder