Hvilke materialer skal anvendes i fremtidens CO2-venlige boligbyggerier? Dét vil Realdania By & Byg undersøge via "MiniCO2 etagehuse" i 5 etager. Planlægningen af det første byggeri blev igangsat i starten af 2020, og nu tilføjes endnu et boligbyggeri – denne gang i tegl.

Det nye etagebyggeri i tegl er det andet udviklingsbyggeri under navnet ”MiniCO2 etagehusene”, som Realdania By & Byg har igangsat i Kanalbyen i Fredericia. Hvor det første hus bygges med mest muligt brug af træ, bygges det andet med tegl som primært materiale. På sigt skal de 2 huse og dermed også materialerne sammenlignes for at blive klogere på, hvordan man fremover kan bygge med så lavt et CO2-aftryk som muligt.

MiniCO2 etagehusene skal vurderes i forhold til hinanden via et fælles forsøgsdesign, der gør det muligt med C02-brillen på at teste materialernes styrker og svarheder i forhold til hinanden. Byggerierne evalueres - dels samlet, dels sektionsvist i forhold til tag, primære og sekundære bygningsdele, elevatorskakt og fundament.

Træ til etagebyggeri og rækkehuse - nyeste udvikling i træbyggeri. Konferencen afholdes den 3. maj 2022.

- Vi er glade for at kunne igangsætte endnu et udviklingsbyggeri, som skal hjælpe med at vise veje til at reducere byggeriets CO2-udledning. Med det nye byggeri i tegl kan vi nu sammenligne de 2 materialers CO2-aftryk, når de anvendes i et etageboligbyggeri med alle de funktions- og kvalitetskrav, der stilles hertil. Målet er ikke at finde en ”vinder”, men at udfolde de styrker og svagheder, hvert materiale fremviser, så vi på sigt kan anvende hvert materiale optimalt – også set i en klimakontekst, udtaler Peter Cederfeld, administrerende direktør i Realdania By & Byg.

Det nye udviklingsbyggeri i tegl opføres med helt samme rammevilkår og samme forsøgsdesign som etagebyggeriet i træ for at sikre så få variabler som muligt – bortset fra byggematerialet. Det bliver en mindre etageboligejendom i 5 etager med 4 boliger på i alt 600 brutto-kvm. Byggeriet opføres indenfor et normalt anlægsbudget – og med samme budget som søsterbyggeriet i træ. Begge byggerier skal opnå en DGNB Guld certificering.

Syn og skøn - konfliktløsning ved byggeprojekter. Kurset afholdes den 10. maj 2022.

Begge etagebyggerier opføres som ”monomaterielle huse” – det vil sige at henholdsvis træ og tegl benyttes som materiale i så mange af etagebyggeriets dele som muligt. Derudover bliver der udført transparente og fuldt omfattende levetidsberegninger, ligesom træ og tegl som materiale bliver vurderet ud fra en række kvalitetsparametre som for eksempel konstruktion, arkitektur, indeklima, fleksibilitet, tilgængelighed af ressourcer og byggetid.

De 2 udviklingsbyggerier skal også vise nye løsninger indenfor det anvendte primære materiale. For tegls vedkommende kan nye løsninger for eksempel vise sig i arbejdet med præfabrikationer, brugen af statiske buer samt skærpede beregninger, så ”buffer”-materiale eventuelt kan reduceres.

Forurening i jord og miljøfarlige stoffer i bygninger. Kurset afholdes den 17. maj 2022.

Da udviklingsbyggeriet handler om nybyggeri med nye materialer, vil der ikke blive brugt genbrugstegl. Til gengæld kan der være fokus på mørteltyper, som kan afrenses, således at murstenene kan adskilles og engang blive til fremtidens genbrugstegl.

Det første spadestik til træbyggeriet forventes at blive taget i efteråret 2022. Teglbyggeriet forventes at gå i jorden omkring sommeren 2023.

Vær med i prækvalifikation til projektkonkurrence
Som første skridt i realiseringen af det nye udviklingsbyggeri i tegl indbyder Realdania By & Byg arkitekter og ingeniører med viden om teglbyggeri, forsøg og innovation, etageboliger og DGNB-systemet til at søge om prækvalifikation til den projektkonkurrence, der skal munde ud i det endelige udviklingsbyggeri.

Byudvikling på havne - best practice. Konferencen afholdes den 24. maj 2022.

Konkurrencen består af en prækvalifikation af op til henholdsvis 3 arkitekter og 3 ingeniører. Konkurrencen for arkitekten gennemføres som en totalrådgivningskonkurrence. Arkitekten bliver totalrådgiver i teamet, mens ingeniøren bliver underrådgiver til arkitekten i det samlede team.

Efter endt tilbudsindhentning sætter Realdania By & Byg den udpegede arkitekt og ingeniør sammen. Målet er at sammensætte ét samlet team med de absolut bedste forudsætninger for at løse opgaven: At skabe det mest CO2-venlige teglbyggeri indenfor stramme rammer i forhold til budget, funktion og præstation.


Relaterede konferencer

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter