Realdania uddelte i løbet af 2018 i alt 533 millioner kr. til filantropiske projekter og havde ved årets slutning 726 igangværende projekter over hele landet. Som mange andre mærkede foreningen det turbulente år på aktiemarkederne og kom ud af 2018 med et underskud på 617 millioner kr. efter udgiftsførsel af de filantropiske uddelinger.

Realdanias resultat i 018 er præget af den negative udvikling på de finansielle markeder. De første 3 kvartaler i 2018 var præget af optimisme særligt på det amerikanske aktiemarked, men finansmarkederne var generelt præget af store udsving i løbet af året. I årets sidste kvartal - og særlig i december - faldt de globale aktiemarkeder markant.

- Årets resultat blev et underskud på 617 millioner kr. efter skat. Et negativt resultat er naturligvis ikke tilfredsstillende, og årets resultat lever da heller ikke op til forventningerne udmeldt ved regnskabsaflæggelsen for 2017. Som så mange andre har Realdania mærket, at 2018 var et turbulent år på aktiemarkederne. Resultatet blev især påvirket af et negativt investeringsafkast af den kommercielle investeringsformue på 243 millioner kr., udgiftsførte uddelinger på 533 millioner kr. samt en regnskabsmæssig indtægt vedrørende skat på 204 millioner kr., siger administrerende direktør i Realdania Jesper Nygård.

- Realdanias investeringsstrategi har et langt sigte og vi har som mål, at foreningen er her for både nuværende og kommende generationer, og det betyder blandt andet, at vi skal kunne bidrage til samfundet med filantropiske projekter - også i de dårligere år på aktiemarkederne, uddyber han.

Realdanias kommercielle investeringsformue gav i 2018 et samlet negativt afkast på 243 millioner kr. svarende til -1,1 procent. Afkastet blev påvirket negativt af kursfaldet på globale aktier, men positivt påvirket af værdistigninger inden for hovedaktivklassen Private Equity.

Det lever ikke op til det oprindeligt forventede investeringsafkast for året, men Realdanias investeringsstrategi sigter mod på lang sigt at skabe et afkast på niveau med globale aktier og samtidig yde beskyttelse af egenkapitalen.

På lang sigt forventes investeringsstrategien derfor at medføre et afkastmønster, hvor investeringsformuens afkast forventes at være på niveau med eller lidt under afkastet på globale aktier i perioder med stigende aktiemarkeder, mens investeringsformuens afkast forventes at være over afkastet på globale aktier i perioder med uændrede eller faldende aktiemarkeder. Investeringsafkastet i 2018 afspejler dette mønster.

- Realdanias investeringsstrategi har fokus på både at optimere det risikojusterede afkast og på at beskytte vores egenkapital. Det betyder, at forventer, at vi i rigtig gode perioder har svært ved at følge med de høje afkast, mens vi i dårlige perioder leverer et bedre afkast end markedet. Selvom det naturligvis ikke er godt at levere et negativt afkast, så er det betryggende at konstatere, at 2018 har levet op til det forventede mønster, fremhæver Jesper Nygård.

NB! Akustik og lyd - løsninger i nybyg og ejendomme. Konferencen afholdes d. 22. maj 2019.

Over en 5-årig periode er det gennemsnitlige investeringsafkast opgjort til 9,1 procent årligt, hvilket i forhold til den kommercielle investeringsformues markedsrisiko anses som tilfredsstillende.

Den filantropiske projektportefølje udgjorde 23,4 milliarder kr. ved udgangen af 2018, mens antallet af igangværende projekter udgjorde 726 ved udgangen af året mod 623 året før. I 2018 er der afsluttet i alt 203 projekter.

De filantropiske bevillinger i året udgjorde 552 millioner kr., hvoraf udgiftsførte uddelinger udgjorde 533 millioner kr. netto. Brutto er der i året udgiftsført 563 millioner kr. og tilbageført uddelinger fra tidligere år med 30 millioner kr. I 2017 udgjorde bevillingerne godt 1 milliarder kr., hvoraf udgiftsførte uddelinger udgjorde 985 millioner kr. netto.

Årets regnskabsmæssige skat udgjorde en indtægt på 204 millioner kr. mod en udgift på 383 millioner kr. i 2017.

Samlet set blev Realdanias andel af det samlede koncernresultat et underskud på 614 millioner kr. efter skat. Ved regnskabsaflæggelsen for 2017 blev der udtrykt forventning om et overskud efter skat og uddelinger i 2018 i niveauet 100-300 millioner kr.

Afvigelsen i det faktiske årsresultat i forhold til det forventede resultat skyldes det negative investeringsafkast, hvor der var forventet et positivt investeringsafkast for året. Årets uddelinger på 533 millioner kr. var på niveau med det forventede uddelingsniveau i størrelsesordenen 500-600 millioner kr.

Niveauet og udviklingen i andre driftsindtægter og -udgifter, udgifter til personale og administration samt udgifter til medlemsaktiviteter var som forventet. Samlet set lever årets resultat ikke op til forventningerne udmeldt ved regnskabsaflæggelsen for 2017. Resultatet skal som nævnt ses i lyset af udviklingen på de finansielle markeder. Egenkapitalen ekskl. minoritetsinteresser udgør 22 milliarder kr. ved udgangen af 2018.

I 2019 forventes et uddelingsniveau i størrelsesordenen 500-600 millioner kr. i lighed med de faktiske uddelinger i 2018. Dette niveau er lavere end det gennemsnitlige historiske uddelingsniveau, og det er baseret på en generel forventning om en fremtidig lavere uddelingskapacitet end det historiske uddelingsniveau som følge af forventninger om lavere afkast på de kommercielle investeringer i de kommende år. Uanset uddelingsniveau er det Realdanias ambition at skabe stadig større effekt af det filantropiske arbejde.

Med udgangspunkt i de konkrete forventninger til udviklingen i det kommende år og til niveauet for filantropiske uddelinger forventer Realdania samlet set et mindre overskud efter skat og uddelinger i 2019 i niveauet 0-200 millioner kr.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Den nye Planlov KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Ny udbudslov KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning