Rådmand Bünyamin Simsek vil styrke de fritliggende bysamfund ved at øge boligudbuddet. Flere almene byggerier skal sikre diversiteten og bedre boligmuligheder for familier med lavere indkomst.

Det skal være muligt for flere familier at bosætte sig uden for Ringvejen i Aarhus. Det mener Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø, der præsenterer en ny plan for bedre fordeling af almene boliger i Aarhus Kommune.

Helt konkret peger planen på, at fremtidens almene boliger skal bygges uden for bymidten, og at de primært skal henvende sig til familier.

- Oplandsbyerne har brug for en opgradering i udbuddet af boligtyper, så vi gør dem tilgængelige for flere. Derfor lægger jeg op til, at vi prioriterer dem og de mindre fritliggende bysamfund, når vi tildeler kvoter til almene byggerier. Og så skal det være boliger, som egner sig til familier, så der er albuerum til både voksne og børn, siger Bünyamin Simsek.

Planen er netop blevet tiltrådt af Magistraten og skal realisere Aarhus Kommunes boligpolitik, som er vedtaget af byrådet. Her blev det blandt andet besluttet, at almene boliger skal udgøre 25 procent af alle kommunens boliger.

Op gennem 2010’erne har Aarhus Kommune haft særligt fokus på at udvide antallet af almene boliger til unge. Indsatsen har betydet, at langt de fleste studerende har tag over hovedet umiddelbart efter studiestart. Den nye plan retter sig mod familier med børn, fordi Teknik og Miljø vurderer, at netop denne gruppe har det største behov.

Forvaltningen har foretaget en kortlægning af potentialet i de forskellige skoledistrikter. Ud af 20 mulige skoledistrikter vurderes det, at 13 af dem har et stort potentiale for nye almene boliger.

Almene boliger: store projekter AARHUS. Konferencen afholdes den 28. oktober 2021.

- Med planen giver vi boligforeningerne et klart fingerpeg om, hvor vi ser de største potentialer for nye almene byggerier. Byudviklingen foregår hurtigst inde i byen, og her har de almene boliger fulgt naturligt med. Men vi vil have blandet by i hele vores kommune, og derfor skal vi også sikre, at der er forskellige boligtilbud ude i lokalområderne, siger Bünyamin Simsek.

Følgende skoledistrikter vurderes at have størst potentiale for flere almene boliger: Skæring Skole i Skæring, Skødstrup Skole i Skødstrup, Sølystskolen i Egå, Lystrup Skole i Lystrup, Elsted Skole i Lystrup, Elev Skole i Elev, Lisbjerg Skole i Lisbjerg, Næshøjskolen i Harlev, Engdalskolen i Årslev, Højvangskolen i Stavtrup, Tranbjerg Skole i Tranbjerg, Mårslet Skole i Mårslet og Malling Skole i Malling.

I Lisbjerg er der allerede etableret 80 almene familieboliger med fokus på bæredygtighed i forbindelse med udviklingsplanen for Lisbjerg. I 2023 står yderligere 60 boliger, der bygges efter cirkulære principper, færdige. Der er desuden reserveret et areal til kommende almene boliger til multiallergikere. Det forventes, at der også i næste etape etableres almene boliger, men det er endnu uklart i hvilket omfang.

Realiseringen af etape 1 i Nye er i fuld gang, og i etape 2 vil der blive opført 25 procent almene boliger, fratrukket den andel af almene boliger, der forventes frivilligt etableret i etape 1.

I Årslev skal andelen af almene boliger efter planen udgøre 25 procent, hvilket anslås at resultere i 300-400 nye almene boliger.

I Helhedsplanerne for Brendstrup og Hjortshøj fremgår det, at andelen af almene boliger skal udgøre 25 procent, mens andelen af almene boliger i Skæring skal udgøre 20 procent.

I Harlev vil en kommende helhedsplan have fokus på at finde den rette balance mellem boligtypologierne, herunder almene boliger, så den nye bydel indtræder i fortællingen om den blandede by.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i Jylland

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Plejeboliger for 25 milliarder kr.