Med en overskudsgrad på 7,1procemt tangerer indtjeningen i de danske rådgivende ingeniørvirksomheder rekordårene 2007 og 2016. Samtidig er det historisk, at branchen konsistent har holdt en høj indtjening i 6 på hinanden følgende år. Omsætningen i branchen sætter rekord og nærmer sig 30 milliarder kr. globalt. Det viser Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI’s, nye brancheundersøgelse.

Overskudsgraden for de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder i FRI, lander på 7,1 (EBIT i forhold til egenproduktion), og det er en tangering af tidligere rekorder. Resultatet fra FRI-virksomhederne med mellem 200 og 1.000 ansatte er væsentligt forbedret, så de nu ligger på niveau med de største FRI-virksomheder. 

Ud over den øgede overskudsgrad er også omsætningen gået frem. I 2018 landede omsætningen på 13,7 milliarder kr. hvilket er en vækst på 3,2 procent fra 2017. Hertil kommer den omsætning, der ligger i de udenlandske datterselskaber på i alt 12,6 milliarder kr.

- Årets brancheundersøgelse understreger, at den danske rådgivende ingeniørbranche grundlæggende har det godt. Vi kan se, at både branchen og de enkelte virksomheder har et endnu stærkere strategisk fokus end tidligere, det gælder eksempelvis det forhold, at der er en langt stærkere likviditetsstyring i virksomhederne og en fokusering på eksport mod mere politisk stabile markeder, siger Henrik Garver, administrerende direktør i FRI.

- FRI-virksomhederne har formået at løfte indtjeningen i 2018 sammenlignet med 2017, hvilket ikke lå i kortene – og slet ikke, da vi i efteråret 2018 oplevede en tydelig opbremsning i markedet, ikke mindst inden for byggeri, uddyber han.

NB! Co-working: Kontorhoteller og kontorfællesskaber. Konferencen afholdes d. 4. december 2019.

Eksporten af rådgiver- og ingeniørydelser fra Danmark er stigende, hvilket er udtryk for, at kvaliteten, kompetencerne og prissætningen er internationalt konkurrencedygtig. Den internationale tyngde i branchen er derfor fastholdt, og eksportomsætningen fra danskbaserede virksomheder udgør 2,8 milliarder kr.

- Det er interessant at se, at fokus har flyttet sig. Der er sket et tydeligt skift væk fra politisk usikre markeder i Afrika og Mellemøsten, mens vi ser en vækst i Europa, ikke mindst i de nordiske lande, samt i Nordamerika, siger Henrik Garver.

Han tilskriver en af årsagerne til den internationale succes, at danske rådgivervirksomheder har stærke kompetencer på de områder, hvor der er stor efterspørgsel i udlandet: infrastruktur, byudvikling, energi og miljø.

Branchen har i mange år haft – og har fortsat – en stor udfordring med manglen på kvalificeret arbejdskraft og rekruttering. Årets brancheundersøgelse viser imidlertid, at en større andel af medarbejdere er under 30 år. Det ser altså ud til, at branchen godt kan tiltrække talenterne. Udfordringen bliver så at fastholde dem.

Highlights fra FRI’s brancheundersøgelse 2018
Den globale omsætning for FRI's cirka 300 medlemsvirksomheder var på 26,3 milliarder kr. i 2018. Branchen beskæftigede per 1. januar 2018 13.267 ansatte i Danmark, heraf 7.348 ingeniører. Det er mere end 10 procemt af de erhvervsaktive ingeniører i Danmark. Branchen beskæftiger endvidere godt 15.100 medarbejdere i udlandet. Eksportomsætningen udgør 2,8 milliarder kr. – det svarer til 21 procent af den omsætning, der skabes i de danske selskaber. Omsætningen i udenlandske datterselskaber var på 12,6 milliarder kr. i 2018.

I 2018 fordelte branchens eksportomsætning sig som følger:


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS