Det professionelle projektmarked har haft en fremragende start i 1. kvartal 2022 – bedre end forventet. Denne udvikling fortsætter dog ikke resten af 2022. Udfordringerne står i kø og flere projekter er allerede udsat.

Byggeriet har haft en flot start i 2022 med mange nye projekter, viser tal fra Byggefakta. Dog ser tempoet ikke ud til at kunne holde i de kommende kvartaler, hvor flere projekter er blevet udsat.

- I de første 3 måneder blev der igangsat byggerier for over 30 miliarder kr., hvilket er næsten 7 milliarder kr. mere end sidste år og ny rekord for et 1. kvartal. Men det ser ikke ud til at tempoet kan holdes i de kommende kvartaler, fortæller administrerende direktør Thomas Bejer-Andersen fra Byggefakta.

Ifølge den nye prognose vil der blive igangsat bygge- og anlægsprojekter for 104 milliarder kr. i 2022. Det er omtrent samme niveau som i 2021, men samtidig væsentligt mindre end forventet ved seneste prognose fra Byggefakta fra september 2021. Knap 9 milliarder kr. mindre end forventet.

I 1. kvartal af 2022 er der blevet etableret nye byggepladser i et voldsomt tempo. Det høje tempo forventes dog ikke at kunne fastholdes resten af året, da udfordringer i markedet truer.

Køge: De store projekter. Konferencen afholdes den 31. maj 2022.

- I slutningen af 2021 så vi allerede væsentlige udfordringer med prisstigninger, manglende arbejdskraft og leveranceproblemer. De 2 første udfordringer er stadig i branchen, og efter krigen i Ukraine begyndte den 24. februar, har den sidstnævnte fået helt andre dimensioner, fortæller Thomas Bejer-Andersen.

De almene bygherrer har som de første ladet sig mærke af en travl og usikker byggebranche. Boligselskaberne havde opbygget en enorm pipeline understøttet af fremrykkede investeringer blandt andet med Grøn Boligaftale 2020. Allerede hen mod slutningen af 2021 så de ud til at nærme sig en smertegrænse, særligt når det kom til nybyggeri. Projekterne er ikke annulleret, men tidsplanen for realiseringen af de mange planer, er højst usikker. Og de offentlige bygherrer ser ud til at blive de næste i rækken.

- Vi ser, at pipelinen for alment byggeri fortsat er stor, men yderligere prisstigninger kan medføre en opbremsning. Desuden er tendensen fra slutningen af 2021 med, at prisstigningerne rammer det almene byggeri, fortsat i år, fortæller Thomas Bejer-Andersen.

Kalundborg: et vækstcenter for enden af Kattegatforbindelsen. Konferencen afholdes den 6. september 2022.

For de private bygherrer er billedet langt mindre entydigt. Erhvervsbyggeriet er kommet i gang med 2022 i et vildt tempo og har trodset prisstigningerne. Til dato er der allerede igangsat erhvervsbyggerier for over 10 milliarder kr., og der forventes at blive igangsat byggerier for knap 22 milliarder kr. i hele 2022 mod 18 milliarder kr. hele sidste år.

- Væksten fra 2021 til 2022 skyldes en markant vækst for logistikcentre, nye store datacentre, en positiv udvikling for detailforretninger og et fortsat højt niveau for produktionsvirksomheder. Og med flere projekter som disse i pipelinen for i år, skal der meget til for, at der ikke bliver sat ny rekord, fortæller Thomas Bejer-Andersen.

Selvom byggeriet i år forventes at holde det høje niveau fra 2021, gemmer der sig mange op- og nedture. Med de travle måneder, der har været indtil nu, betyder det færre nye byggepladser i resten af året. Det er vigtigt at have prognosens præmisser for øje under de nuværende omstændigheder. Projekterne registreres med den fulde værdi, når første spadestik tages. Eventuelle forsinkelser eller decideret stilstand i byggeriet derefter, vil derfor ikke påvirke prognosen.

Ballerup: de store projekter. Konferencen afholdes den 14. september 2022.

Desuden opgøres prognosen i milliarder og der indekseres ikke. Inflationen giver som i alle andre sammenhænge færre varer i kurven for de samme penge. Det er i et vist omfang også indregnet i prognosen, at projekter vil blive igangsat til priser over det oprindelige budget – hvilket har positiv effekt.

Hos DI Byggeri mærker man også usikkerheden blandt medlemmerne.

- Sjældent har fremtidsudsigterne for vores branche været mere uforudsigelige. Året blev indledt på ryggen af en historisk højkonjunktur for byggeriet, hvor manglen på arbejdskraft var det helt overskyggende problem. Nu viser vores egne medlemsundersøgelser, at de voldsomme prisstigninger på energi og byggematerialer gør det vanskeligt for både leverandører, entreprenører og bygherrer at indgå nye kontrakter. Markedet bevæger sig på en knivsæg, og alle holder øje med, om priserne stabiliserer sig, udtaler Elly Kjems Hove, underdirektør i DI Byggeri.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Boligudvikling i København frem til 2030

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Fremtidens betonbyggeri

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Den nye Planlov KURSUS