Screeninger af jorden og grundvandet på Hansstedvej 7 i Valby viser et niveau af fluorholdige stoffer – herunder PFOS - i grundvandsprøverne, som overstiger Miljøstyrelsens grænseværdier.

Københavns Kommune har foretaget en screening af jorden og grundvandet ved Hansstedvej 7 i Valby, hvor der tidligere lå en brandstation. Da brandstationen var aktiv, blev der i forbindelse med øvelser på stationen benyttet fluorholdigt brandskum. I dag benyttes grunden kun til opbevaring og antenner.

Målingerne viser, at der er fundet fluorholdige stoffer i grundvandsprøverne og i jordprøverne. Summen af 4 forskellige fluorholdige stoffer – herunder PFOS – målt i grundvandet overstiger Miljøstyrelsens grundvandskvalitetskriterier, mens alle jordprøver er under Miljøstyrelsens jordkvalitetskriterier. Den konkrete forurening har dog ikke betydning for drikkevandet, da drikkevandet i Københavns Kommune kommer fra andre kommuner.

Forurening i jord og miljøfarlige stoffer i bygninger. Kurset afholdes den 17. maj 2022.

- Forureningen med PFOS på Hansstedvej er sket på et tidspunkt, hvor det var lovligt at benytte stoffet i brandskum. Derfor har vi som kommunal miljømyndighed ikke mulighed for at udstede et påbud til Hovedstadens Beredskab med henblik på at få undersøgt forholdet nærmere og få renset op. I sager, hvor forureningen er sket på et tidspunkt, hvor det er lovligt at benytte et stof, er det regionerne, der er undersøgelses- og oprensningsmyndighed, og vi har derfor sendt rapporten til Region Hovedstaden. Vi har derudover sendt rapporten til Styrelsen for Patientsikkerhed, der har den sundhedsfaglige kapacitet og kan vurdere de sundhedsmæssige aspekter, udtaler Hans Christian Karsten, vicedirektør i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Baggrunden for screeningen af Hansstedvej 7 er, at Region Hovedstaden er i gang med at samle et overblik over alle tidligere brandøvelsespladser i regionen i forhold til PFOS-forurening. Men da Københavns Kommune af hensyn til naboerne har ønsket en hurtigere indikation af, om grunden ved Hansstedvej 7 er forurenet, igangsatte kommunen sin egen screening.

Man stoppede med at bruge brandskum med PFOS i 2002.


Relaterede konferencer

Den nye Planlov KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS