Ved udgangen af 2020 havde PensionDanmark ejendomme for knap 25 milliarder kr., hvoraf 90 procent er danske ejendomme. Porteføljen gav et afkast på 4,5 procent.

PensionDanmark lykkedes trods den globale Corona-pandemi med at skabe solide resultater i 2020. Efter kraftige kursfald på aktiemarkederne i foråret 2020, blev efterslæbet indhentet og mere til, så PensionDanmarks medlemmer kunne notere sig et samlet investeringsafkast på 16,1 milliarder kr.

- Det er et meget tilfredsstillende resultat i et udfordrende år. Vi har et robust udgangspunkt med en bredt sammensat investeringsportefølje, hvor medlemmerne fortsat kan nyde godt af vores strategiske fokus på investeringer i blandt andet infrastruktur og bæredygtige ejendomme. Det skaber stabilitet, hvis der er modvind på aktiemarkederne, siger administrerende direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.

Alternative HOTELprojekter og nye hotelkoncepter. Konferencen afholdes den 20. maj 2021.

PensionDanmarks investeringer i ejendomme gav i 2020 et afkast på 4,7 procent, mens investeringer i infrastruktur og vedvarende energianlæg gav et afkast på 4,5 procent.

Det meget lave renteniveau de senere år har betydet, at PensionDanmark har øget investeringerne i infrastruktur, kredit og ejendomme. Ved årets udgang udgjorde ejendomsporteføljen 24,6 milliarder kr., hvoraf investeringerne i danske ejendomme udgjorde 22 milliarder kr.

En mindre del af ejendomsinvesteringerne lånefinansieres. Før fremmedfinansiering udgør værdien af ejendomsporteføljen 27,5 milliarder kr.

Ifølge PensionDanmark har porteføljen i 2020 i høj grad nydt godt af, at der helt overvejende er investeret i velbeliggende erhvervsejendomme udlejet på lange lejekontrakter til solide lejere samt udlejningsboliger og boligprojekter med opførelse af ejerlejligheder, hvor der foråret som helhed har været en stabil til stigende prisudvikling.

Horsens-Aarhus-broen til Kalundborg til 136 milliarder. Konferencen afholde den 2. december 2020.

Heroverfor står den mindre del af porteføljen, der er investeret i hoteller og detailejendomme, som typisk er nedskrevet med 10 til 20 procent afhængig af blandt andet lejers soliditet og mulige alternative anvendelser af ejendommene. Endelig blev ejendomsporteføljen i juni 2020 suppleret med en investering på knap 1,5 milliarder kr. i børsnoterede ejendomsfonde, som steg væsentlig frem mod årsskiftet 2020/21, og derfor løftede ejendomsporteføljens samlede afkast med 1 procentpoint.

Infrastrukturporteføljernes afkast på 4,5 procent afspejler ifølge PensionDanmark, at der er opnået gode afkast på den mest stabile og robuste del af infrastrukturporteføljen. Det gælder især porteføljens investeringer i vedvarende energianlæg, som er positivt påvirket af, at grønne projekter med lange fastprisaftaler på salg af el blev handlet til stadig lavere afkastkrav henover året. En udvikling, der blev udnyttet til at frasælge en del af porteføljens investeringer inden for vind og sol.

Ligeledes blev der skabt betydelige udviklergevinster i forbindelsen med udvikling og opførelse af nye vedvarende energiprojekter. Omvendt var der en negativ påvirkning fra væsentlige nedskrivninger på den mindre del af infrastrukturporteføljen, som er særlig hårdt ramt af corona, herunder især trafikinfrastruktur (lufthavne og parkeringsanlæg) og vedvarende energiaktiver med høj følsomhed over for udviklingen i el-priserne.

Femern-byggeriet rundvisning. Den 9. september 2021.

Med udgangen af 2020 havde PensionDanmark direkte og indirekte investeringer i infrastruktur for 28,1 milliarder kr. Porteføljen af infrastrukturinvesteringer er opbygget siden 2010, hvor PensionDanmark har arbejdet med en målsætning om, at investeringerne i infrastruktur bør udgøre 10 til 12 pcrocent af formuen.

Godt halvdelen af infrastrukturporteføljen varetages af PensionDanmarks interne team, mens den resterende halvdel forvaltes af Copenhagen Infrastructure Partners, som PensionDanmark var med til at etablere i efteråret 2012.


Relaterede konferencer

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Fremtidens betonbyggeri

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS