Teknik- og miljøborgmester har taget initiativ til et medlemsforslag, der skal afværge "dark design" og hjemløsefjendtlig indretning af København.

København er for alle – også hjemløse, og "dark design" hører på ingen måde hjemme i København. Sådan lyder det fra flere partier i Københavns Borgerrepræsentation, der på baggrund af den seneste tids debat om hjemløsefjendtlig arkitektur vil have København kæmmet for eventuelt dark design.

- Hjemløsefjendtlig arkitektur er ukærligt og umenneskeligt og skaber et unødigt pres på en i forvejen hårdt presset gruppe. Det er absolut ikke noget, jeg vil have i København. Derfor har jeg taget initiativ til, at Københavns Kommune fremover aktivt modarbejder dark design og i stedet indtænker hjemløsevenligt design i udviklingen af byen, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) i en pressemeddelelse.

Medlemsforslaget indeholder ikke kun en bestemmelse om løbende at gennemføre et tjek af, om København indeholder "dark design" og en målsætning om at afsætte penge til indsatsen, hvis det ikke kan løses indenfor almindelig drift. Det indeholder også et klart budskab om fremover at prioritere hjemløsevenligt design ved udformningen af blandt andet byens pladser, parker og toiletter og ved valg af byrumsinventar.

- Flere hjemløse borgere har fortalt til medierne, at de føler sig uønsket, fordi flere og flere virksomheder og steder laver skrå bænke og sætter gitre op. Vi kan ikke gøre noget ved de private virksomheders mangel på menneskelig omsorg, men ved at indrette de kommunale byrum hjemløsevenligt kan vi kraftigt understrege, at hjemløse har lige så meget ret til at være i København som alle andre, og at de absolut ikke er uønskede, siger Ninna Hedeager Olsen.

Sikring af ejendomme - terror, indbrud, hvidvask og IT-angreb. Konferencen afholdes d. 2. september 2020.

Teknik- og miljøborgmesteren får opbakning til medlemsforslaget fra SF, Radikale og Alternativet.

- Jeg bliver så provokeret, når jeg ser byrum indrettet med "dark design". Det er respektløst overfor mennesker, der er i en udsat position. Det skal ikke foregå i København, siger Klaus Mygind, der sidder i Teknik- og Miljøudvalget for SF.

Fanny Broholm fra Alternativet støtter også op om forslaget.

- Det er usmagelig bevidst at indrette sin by efter, at dem, der har det dårligst i den, skal føle sig så uvelkomne, at de ikke har lyst til at være der. Vi skal gå efter at være en empatisk og næstekærlig storby med plads til og omsorg for alle, siger hun.

Hvis medlemsforslaget vedtages, vil Teknik- og Miljøforvaltningen gennemføre et servicetjek af Københavns byrumsinventar. Det sker for at sikre, at der ikke forekommer "dark design". Eventuelt hjemløsefjendtligt design vil blive fjernet som en del af det almindelige vedligehold. Hvis det ikke kan håndteres indenfor den almindelige drift, vil medlemsforslaget pålægge Teknik- og Miljøudvalget at finde penge til indsatsen.

Vedtages medlemsforslaget i sin nuværende ordlyd, vil Teknik- og Miljøforvaltningen også fremover skulle indtænke og vægte hjemløsevenligt design over andre designhensyn ved udformningen af blandt andet byens parker, pladser og legepladser og i forbindelse med byinventar.


Relaterede konferencer

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Ny udbudslov KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030