Den første 3D-printede kaffebar i verden, et offentligt toilet og et fiskerhus blev 3D-printet på henholdsvis 22, 13 og 19 timer. Den samlede varighed inklusive bevægelser af printeren var 8 dage.

Det tyske teknologiuniversitet, GUtech, stod i december 2021 bag verdens på daværende tidspunkt største 3D-printede bygning i form af et 190 kvm stort byggeri.

Ny har GUtech sat en ny rekord, og 3 3D-printede bygninger med et samlet areal på 173 kvm er blevet opført på blot 8 dage. Bygningerne er opført i beton for knap 26.000 kr.

De nye 3D-printede bygninger blev lavet i udviklingsområdet Duqm i Oman i samarbejde med entreprenør Teejan og med hjælp fra en byggeprinter fra danske Cobod. Cobod har hovedkvarter på Skudehavnsvej i Nordhavn i København, og virksomheden har desuden en afdeling i Kuala Lumpur i Malaysia, ligesom endnu en afdeling er på vej i Nordamerika.

Byudvikling på havne - nye projekter og indfaldsvinkler. Konferencen afholdes den 24. maj 2023.

- Med brug af kurver og utraditionelle former matcher bygningerne Duqms futuristiske og aspirationsmæssige karakter, udtaler chefarkitekt og ansvarlig for Cobods afdeling i Mellemøsten, Zaid Marmash, som understreger, at 3D-betonprint har vist meget lovende resultater.

Den første af de nye 3D-printede bygninger var en 81 kvm stor kaffebar. Den blev printet på 22 timer, og GU Tech-holdet formåede at færdiggøre konstruktionen inden for 3 dage og tildelte 8 timers arbejde om dagen. Konstruktionen har en højde på 3,7 meter. Materialeforbruget udgjorde 19,6 kbm beton.

Jylland: Planlov og lokalplaner - nye ændringer og muligheder. Kurset afholdes den 23. februar 2023.

Den anden nye bygning er et offentligt toilet med et samlet areal på 20 kvm. Den samlede udskrivningstid udgjorde 13 timer, fordelt på 2 dage. Bygningens samlede højde er 3,5 meter, og til denne konstruktion blev der brugt 10,6 kbm beton.

Den sidste 3D-printede bygning er et fiskerhus med et areal på 72 kvm. For at færdiggøre bygningen behøvede specialisterne fra GUtech kun 19 timers print, fordelt på 2 dage. Huset er opført i 1 etage og er 3 meter højt. Der blev brugt 17,3 kbm beton til bygningen.

Alle de 3D-printede bygninger blev lavet i samarbejde med totalentreprenøren Teejan. Bygningerne blev 3D-printet med lokalt tilgængelige råmaterialer og Dfab-løsningen udviklet af Cobod og Cemex, som gør det muligt at 3D-printe beton med 99 procent lokalt fremskaffede materialer.

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. Kurset afholdes den 21. februar 2023.

Duqm, der ligner NEOM i Saudi-Arabien, er et nyt udviklingsområde, baseret på flere økonomiske, turisme- og udviklingszoner, som indeholder en multifunktionshavn, en tørdok til skibsreparationer, en fiskerihavn, en regional lufthavn og turist-, industri- og logistikhavn områder.

Myndighederne i Duqm godkendte den 3D-printede byggemetode og gav tilladelserne til de 3D-printede bygninger.  hos COBOD sagde: "Jeg er stolt over at have været med til at designe bygningerne 3D printet af GUtech og godkendt i Duqm. .”


Relaterede konferencer

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Boligudvikling i Jylland