Hverdagsfællesskaber med fokus på delekultur, lokalt engagement og måltidet er kerneværdier i fremtidens seniorbofælleskab, som foreningen "Sundbo seniorfællesskab", boligselskabet fsb og foreningen Realdania har skabt konturerne til, målrettet boligområdet Sundparken på Amager. Herudover har parterne udviklet en værktøjskasse til alle, som arbejder brugerdrevet med udvikling af fremtidens seniorbofællesskaber.

Hvordan oversætter man en række seniorers værdier og behov til et bofællesskab, der understøtter nutidige og fremtidige generationers hverdagsliv og fællesskabsformer? Og hvordan udvikler man fællesarealerne, så de understøtter de sociale relationer i seniorbofællesskabet?

Svarene kan findes i et nyt værdiprogram og en ny værktøjskasse, som er et foreløbigt resultat af et samarbejde mellem foreningen Realdania og boligorganisationen fsb om at realisere et nyt seniorbofællesskab i et eksisterende boligområde.

Værktøjskassen er blevet til, fordi Realdania og fsb sammen med seniorbofællesskabsforeningen Sundbo har udviklet et værdiprogram for et seniorbofælleskab, der skal placeres på frie arealer i fsb’s boligafdeling Sundparken på Amager.

Sangberg Arkitekter har udarbejdet skitserne til bofællesskabet, hvor medlemmerne af Sundbo skal udleve deres seniortilværelse. I værktøjskassen kan interesserede få viden om, hvordan man planlægger processen, involverer brugerne, skaber sammenhæng med lokalområdet og kortlægger aktiviteter og faciliteter.

NB! Seniorboliger og seniorkollektiver - idéer, udvikling og byggeri. Konferencen afholdes d. 8. oktober 2019.

Resultatet er et værdiprogram, hvor husets funktioner og zoner, designprincipper og bofællesskabets profil er afdækket. Samtidig er der udarbejdet konkrete arkitekttegninger, som understøtter hverdagsfællesskabet på baggrund af værdiprogrammet med værdier som delekultur, lokalt engagement og måltidet som fællesskabsdannende faktor.

- Det glæder mig, at der nu er endnu et seniorbofællesskab på vej i København. Jeg oplever, at flere og flere ældre gerne vil bo i fællesskab i byen, hvor de kan deltage i sociale aktiviteter og spise sammen med andre. Det vil gøre en stor forskel for mange. Derfor er det vigtigt, at vi får endnu flere seniorboliger med fællesskabet i centrum – så København fortsat er en by for alle, hvor man kan leve det gode liv, også når man bliver ældre, siger Københavns overborgmester Frank Jensen.

- Seniorbofællesskaber skaber stor værdi for den enkelte ældre, og samtidig kan de skabe stor værdi for nærområdet. I København er der en stigende interesse for seniorbofællesskaber, og den skal vi komme i møde på den bedst mulige måde. At kaste sig ud i at skabe et seniorbofællesskab er et stort projekt, og her er jeg sikker på, at fsb’s og Realdanias værktøjskasse og værdiprogram kan være en god hjælp, siger Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen.

NB! Jylland: Bofællesskaber og nye boformer. Konferencen afholdes d. 22. oktober 2019.

Stigende behov for seniorfælleskaber
Baggrunden for udviklingen af både værdiprogram og værktøjskasse er en stigende efterspørgsel efter boliger af denne type. Stadig flere vil gerne leve deres seniortilværelse i et seniorbofællesskab, hvor det er i høj kurs at have noget sammen, samtidig med, at man har sit eget. Specielt i storbyer, især København, hvor grundpriserne er høje og byggegrundene få, er det vanskeligt at bygge denne type boliger – særligt til seniorer med små indkomster. Derfor er bofællesskabet udviklet til en grund, hvor fsb i forvejen har en stor ældreboligafdeling.

fsb, der bygger boliger til alle aldersgrupper i København, ønsker at imødekomme behovet for andre boformer for seniorer. Boligorganisationens værdigrundlag er bl.a. at kunne tilbyde et varieret boligudbud, som imødekommer tidens krav.

- fsb har længe ønsket at bygge et seniorbofælleskab, og vi er meget glade for, at partnerskabet med Realdania har gjort det muligt at oversætte de bløde værdier til et konkret og ikke mindst alment seniorbofælleskab. Samtidig er det vigtigt at skabe et godt naboskab mellem vores ældreboliger i området og det nye seniorbofælleskab. Det giver partnerskabet med Realdania også mulighed for, siger fsb’s formand Steen Søndergaard Thomsen.

NB! Kommune og borgere som medspillere i byggeprocesser. Konferencen afholdes d. 12. september 2019.

Imødekommer tidens krav om nye boligformer
Partnerskabet er en del af Realdanias kampagne ”Rum og fællesskaber for ældre”, som er målrettet bekæmpelse af ensomhed blandt ældre. Forskningen viser, at 91 pct. af beboerne i seniorbofælleskaber oplever øget livskvalitet i denne boligform. Samtidig giver fællesskabet et lavere træk på de offentlige udgifter til praktisk hjælp.

- Vi ved, at der er en enorm efterspørgsel efter seniorbofællesskaber – og det er godt, fordi det er en boligform, som vi ved, kan modvirke ensomhed. I dette udviklingssamarbejde har vi fået lærerige brugerindspark om, hvad der er vigtigt, når man udvikler nye tilgange til seniorbofællesskaber for nutidens og fremtidens – meget aktive – seniorer. Al den viden, vi indsamler og oparbejder i Realdania, skal deles. Vi har i Realdania et ønske og en ambition om, at den viden, vi indsamler og oparbejder, skal deles og dermed bidrage til at finde nye løsninger på samfundsudfordringer, som eksempelvis ensomhed blandt ældre, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Værdiprogrammet og skitserne vil nu indgå i lokalplansarbejdet og skal siden til politisk behandling i Københavns Kommune. Indflytning forventes i 2021 under forudsætning af, at projektet bliver endeligt vedtaget af borgerrepræsentationen i Københavns Kommune. Værktøjskassen er til fri afbenyttelse for alle interesserede.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Boligudvikling i København frem til 2030

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS