Aalborg Kommune vil bygge et nyt botilbud til 32 beboere med mild eller moderat udviklingshæmning. Det nye botilbud ved navn Tornhøjgård skal erstatte 4 eksisterende botilbud og stå klar til indflytning i juli 2018. De kommende beboere har været med til at bestemme, hvordan det nye botilbud skal indrettes.

I dag, den 17. maj 2017, tager rådmand Thomas Karup første spadestik til byggeriet sammen med formand for organisationsbestyrelsen Ib Fruensgaard fra Himmerland Boligforening.

Målet for Tornhøjgård er, at det skal øge livskvaliteten og styrke det sociale fællesskab både beboerne imellem og mellem lokalsamfund og beboere. Derfor har Aalborg Kommune inddraget både de kommende beboere, deres pårørende og lokalsamfundet i planlægningen af byggeriet, allerede før de første streger blev tegnet.

- Vi har spurgt beboerne i vores eksisterende botilbud om, hvad der er vigtigt for dem. Dels i forhold til de fysiske rammer som eksempelvis plads til kæledyr, gæster og sociale aktiviteter, men også til hvordan vi kan understøtte deres muligheder for at leve det selvstændige liv, de ønsker. Derfor bliver det nye botilbud en samling af private hjem, som kan danne ramme for selvstændige liv med arbejde, madlavning, motion og havearbejde, fortæller rådmand Thomas Krarup om den omfattende inddragelse af borgerne forud for planlægningen af det nye byggeri.

Sonja Tranholm Olesen er en af de borgere, som har været med til at sætte sit præg på det nye botilbud.

- Det her er første gang nogen spørger mig, hvordan jeg godt kunne tænke mig at bo, fortæller Sonja om sin oplevelse af at blive inddraget i udformningen af botilbuddet.

- Jeg sagde til dem, at det ville være rart at kunne komme ind i sin lejlighed uden at skulle igennem alt det gangværk og fællesstuen. For det ville være rart bare at kunne komme direkte ind til sig selv. Der var også noget med en postkasse. Det ville være rart at have sin egen postkasse, så andre ikke snager i ens post. Det har normale mennesker. Det har jeg set, forklarer Sonja.

Beboerne på kommunens eksisterende botilbud er både blevet interviewet, har deltaget i workshops og haft besøg af antropologer, som har dokumenteret deres liv, hverdag og tanker om den gode tilværelse. Pårørende og personale har også været inddrages i processen.

Det samme har lokalsamfundet, fordi det nye botilbud skal være en naturlig og integreret del af lokalområdet. Botilbuddets beboere skal kunne bruge de mange faciliteter i nærområdet, og tilsvarende skal beboere og organisationer fra nærområdet inviteres til at bruge botilbuddets fælles lokaler og faciliteter, når Tornhøjgård står færdig i juli 2018.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Boligudvikling i København frem til 2030

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Fremtidens betonbyggeri

Stormflodssikring af by- og landområder

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter