Regeringen vil gøre det lettere for danskere at komme ind på andelsboligmarkedet. ABF er skeptiske.

Regeringen har besluttet at følge en række anbefalinger fra Udvalg om finansieringsregler for andelsboliger, der i 2020 fik til opgave at kigge på, hvordan man kan gøre det mere overkommeligt at finansiere en andelsbolig.

En af anbefalingerne er, at det skal være nemmere for folk, der bor til leje, at skaffe de nødvendige penge til udbetalingen, hvis de ønsker at omdanne deres ejendom til en andelsboligforening i forbindelse med et salg.

Dermed får de pågældende lejere fremover mulighed for at låne til udbetalingen på andelsboligen, hvis lånet kan afvikles over to-tre år. Muligheden vil gælde andelsboligforeninger, der stiftes under lejelovens tilbudspligt, hvor lejere kun har kort tid til at beslutte sig for, om de ønsker at købe ejendommen og stifte en andelsboligforening.

- Med udvalgets anbefalinger bliver det lettere at låne penge til at købe en andelslejlighed, ligesom det bliver nemmere at stifte nye andelsboligforeninger i storbyerne. Det er vigtige skridt mod regeringens mål om at skabe byer for alle, så vi kan bevare sammenhængskraften i samfundet, udtaler ndenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S).

2 trends: Nye andelsboliger og konvertering til lejeboliger. Konferencen afholdes den 9. november 2022.

Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) har deltaget i udvalget, men organisationen mener, at tiltagene langt fra står mål med den opgave, der blev stillet.

- Udvalget skulle undersøge mulighederne for at gøre andelsboligmarkedet tilgængeligt for flere og finde tiltag, der kunne forbedre finansieringsmulighederne, uden at svække forbrugerbeskyttelsen. Det, der er præsenteret her, er ikke tilstrækkeligt i forhold til at sikre flere stiftelser eller at give en bredere befolkningsgruppe mulighed for at låne til en andelsbolig. I bund og grund mener vi altså, at kommissoriets formål ikke er opfyldt, siger Jan Hansen, der er direktør i ABF.

I forbindelse med rapporten er ABF kommet med en mindretalsudtalelse, der problematiserer, at tiltagene er så få og begrænsede, da man dermed i praksis viderefører de meget stramme finansieringsregler, der er for køb af andelsboliger og stiftelser af nye andelsboligforeninger.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Ny udbudslov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Ungdomsboliger på et modent marked

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning