Erhvervsstyrelsen er kommet med en ny vejledning til kommunerne om store sommerhuse. Der er så absolut skrevet med løs hånd, for at undgå konflikter med planlov, regler og retskrav, såsom bebyggelsesprocenter og udstykningsret.

Der er ikke sat nogen grænse for hvornår et stort sommerhus er stort - det eneste konkrete tal i vejledningen er at "store sommerhuse kan rumme op mod 30 mennesker". Så ud fra Byens Ejendoms hovedregning, så er et stort sommerhus nok 300-450 kvm.

I vejledningen anbefales (Læs: kræves) det, at store sommerhuse:

* Lægges i udkanten af eksisterende sommenhusområder.

* At der stilles krav om bløde byggematerieler (Læs: træ og tagpap), for at undgå ekkolyd fra fx murstensvægge, stål- og tegltage når der leges eller festes i haven.

* At der skal være kraftig beplantning, som ligner de øvrige planter, buske og træer fra lokalområdet.

* At der kan stilles krav om egne veje og med P-pladser på grunden - Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for vejtrafik (53 dB) skal følges.

* Da der fældes træer og asfalteres, for blandt andet at lette vedligeholdelsen af udenomsarealerne og få plads til indkørsler og parkering, kan der stilles krav om at bevare en del af træer og buske.

* Krav om at de store sommmerhuse skal være med i grundejerforeninger, for at sikre at de deltager i udgifter til lokalområdet og sikre et dialogforum.

Vejledningens tidsplan

Den nye vejledningen om planlægning for områder med store sommerhus er kommet den 8. januar 2021 og henvender sig primært til kommunernes planlæggere og politikere.

Vejledningen kommer som opfølgning på den offentlige høring i efteråret 2020.

Vejledningen offentliggøres også i Retsinformation – forventeligt inden den 15. januar. 

Fakta om sommerhuse

Det gennemsnitlige sommerhus er på 78 kvm.

Siden 1960’erne og 1970’erne, hvor mange af sommerhusene blev opført, er nye sommerhuse vokset i størrelse: Sommerhuse opført siden 2010 har et gennemsnit på 103 kvm.

I Danmark findes der 218.000 sommerhuse og 90 procent af sommerhusområderne ligger inden for den 3 km kystnærhedszone, hvor der nu er mange restriktioner.

Kilde: Bygnings- og Boligregisteret


Relaterede konferencer

Boligudvikling i Jylland

Den nye Planlov KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Fremtidens betonbyggeri

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS