Bæredygtighedscertificerede kontorbygninger på det europæiske fastland indhenter gennemsnitligt 21 procent mere i husleje, viser ny analyse fra CBRE.

Kontorbygninger, der lever op til ESG-standarder, kan kræve væsentligt højere husleje på det europæiske fastland sammenlignet med deres ikke-certificerede modstykker. Det viser en ny analyse fra den globale erhvervsejendomsrådgiver, CBRE.

- Rapporten viser, at fordelene ved bæredygtige bygninger er kapitaliseret til markedsværdi. I de sidste 5 år er udlejningsaktiviteten af certificerede kontorbygninger steget fra 24 procent af markedet til 31 procent i de største europæiske markeder. Det bekræfter, at lejeaktiviteten er mere og mere forbundet til ESG-agendaer. Efterhånden som forpligtelserne til at dekarbonisere stiger over hele kloden, forventer vi, at efterspørgslen efter bæredygtige bygninger vil accelerere yderligere, siger Dragana Marina, Sustainability Research Lead hos CBRE.

RADON - sikring, kontrol, lovkrav og udbedring. Kurset afholdes den 3. februar 2022.

- Det er dog værd at bemærke, at bygninger med en stærk miljømæssig performance også har tendens til at være nyere og mere moderne aktiver, så det kan være svært at fastslå, hvor stor en del af lejefordelene, der kan tilskrives bæredygtighedscertificeringen. Der er brug for mere forskning på tværs af industrien for fuldt ud at kvantificere værdien af certificeringer, påpeger Dragana Marina.

CBRE har undersøgt forholdet mellem bæredygtighedscertificeringer og huslejeniveauet i kontorbygninger. Undersøgelsen konkluderer blandt andet, at huslejen i gennemsnit er 21 procent højere for bæredygtighedscertificerede kontorbygninger sammenlignet med ikke-certificerede aktiver over en periode på 5 år. I København, Barcelona og Amsterdam var forskellen helt oppe på henholdsvis 29, 27 og 26 procent.

De nye brandkrav 2020, brandcertificering - planlægning og løsninger. Kurset afholdes den 31. marts 2022.

Den højere leje er i høj grad drevet af fordelene forbundet med bæredygtige bygninger, herunder lavere driftsomkostninger, forbedret omdømme for lejeren og øget komfort, trivsel og produktivitet for brugerne. Fordelene kan omsættes til penge i lejeværdi. Resultaterne indikerer også et betydeligt potentiale for at forhandle prisnedslag for ejendomme med et relativt svagere bæredygtighedsniveau.

På tværs af alle de kontinentaleuropæiske byer, som CBRE analyserede, havde certificerede bygninger lavere tomgangsrate og højere lejehastighed end gennemsnittet for det lokale marked som helhed. Forskellen var især tydelig i Frankrig. I Paris og Lyon var tomgangen på certificerede aktier helt nede på henholdsvis 1,5 procent og 0,5 procent (fra 1. halvår af 2021) sammenlignet med 6,7 procent og 4,8 procent for hele markedet. Fremadrettet forventer CBRE, at forskellen i tomgangsraten vil stige, fordi udbredelsen af ESG-agendaen skaber større præference for certificerede kontoraktiver.


Relaterede konferencer

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Boligudvikling i Jylland

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Stormflodssikring af by- og landområder

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter