Verdensøkonomien er på vej mod det stærkeste opsving i næsten 50 år, og dansk økonomi står stærkt. Huspriserne står til den kraftigste stigning siden 2006.

Verdensøkonomien er på vej mod det stærkeste opsving i næsten 50 år, drevet af udrulningen af effektive vaccinationsprogrammer og en historisk lempelig økonomisk politik i de avancerede økonomier, lyder det fra Nordeas eksperter i den netop offentliggjorte prognose, Nordea Economic Outlook.

- I år vil verdensøkonomien vokse med hele 5,8 procent efter et fald på 3,3 procent i 2020. Fremgangen ventes at fortsætte ind i 2022, hvor væksten dog vil aftage lidt til 4,5 procent. For Danmarks vedkommende vil BNP i år vokse 3 procent, efter en tilbagegang på 2,7 procent sidste år. Allerede mod slutningen af året vil det samlede økonomiske aktivitetsniveau nå tilbage på niveauet før Covid-19. Arrene efter coronakrisen bliver ikke nær så dybe som tidligere frygtet, siger Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen.

Finansiering af ejendomsprojekter. Kurset afholdes den 31. august 2021.

Trods restriktionerne i de første måneder af 2021 tyder de foreløbige indikatorer på, at der kun har været tale om et moderat fald i aktiviteten. Det styrker, i kombination med den hurtige genåbning, troen på en stærk fremgang i dansk økonomi i 2021, som især drives af det private forbrug, der får medvind af udbetalingen af de indefrosne feriemidler, historisk lave renteudgifter, en fortsat positiv reallønsvækst og rekordstore formuer.

Eksporten vil også stige i takt med fremgangen i verdensøkonomien. Især er der forventninger om et betydeligt løft i eksporten af turisme, som har ligget underdrejet siden begyndelsen af pandemien.

Jylland: FINANSIERING af ejendomsprojekter. Kurset afholdes den 25. august 2021.

Ved udgangen af i 2021 ventes ledigheden at være faldet til 4 procent, og der er risiko for, at der kan opstå flaskehalse på arbejdsmarkedet langt tidligere end hidtil ventet.

- Allerede nu er der udbredt mangel på arbejdskraft inden for bygge- og anlægssektoren, og situationen på boligmarkedet må karakterises som glohed. I år vil huspriserne stige med cirka 12 procent i forhold til sidste år. Det er den kraftigste stigning siden 2006. Denne gang er der dog ikke i samme udstrækning tale om et gældsfinansieret bolig-boom. Det giver en tro på, at udviklingen er mere holdbar, men følsomheden over for for eksempel rentestigninger er fortsat betragtelig, siger Helge J. Pedersen.

Udvikling og investering i rækkehuse. Konferencen afholdes den 5. april 2022.

ECB ventes ifølge Nordea ikke at sætte renten op, ligesom Nationalbanken også ventes at holde renten i ro henover prognoseperioden, selvom Nationalbanken for tiden griber ind for at undgå, at kronen bliver for stærk over for euroen. De lange renter vil dog stige i takt med, at de internationale renter bevæger sig opad. Udviklingen vil være med til at stabilisere udviklingen på boligmarkedet, lyder det fra Nordea.

En del af forventningen, om at boligpriserne stiger med 12 procent, er dog allerede realiseret, idet prognosen er baseret på de gennemsnitlige salgspriser for hele året, og da priserne allerede er steget markant i 2021.

Lagerbeskatning af fast ejendom. Kurset afholdes den 30. september 2021.

Nordea forventer, at der vil blive skabt bedre balance på boligmarkedet fra midten af 2021, idet flere boliger vil blive sat til salg. Sammen med et opadgående pres på finansieringsomkostningerne ventes det at betyde, at kvm-priserne på huse vil begynde at flade ud i efteråret 2021. Den udvikling forventes at fortsætte ind i 2022, hvor huspriserne blot vil stige med 2,5 procent.


Relaterede konferencer

Aalborgs massive udviklingsprojekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Plejeboliger for 25 milliarder kr.