Fra 1. januar 2021 kan projektlejligheder blive tvangsudlejet efter 6 uger, såfremt bygherren ikke har fået solgt lejlighederne eller fået dem udlejet. Fristen gælder fra ibrugtagningstilladelsen er i hus. 

Lovforslaget bliver fremsat til oktober og vil ændre reglerne om benyttelse af nye boliger.

I stedet for tidspunktet, hvor boligen for første gang benyttes til helårsbeboelse, dvs. ejeren/lejeren flytter ind, vil reglens anvendelse blive udvidet med henblik på at omfatte boliger, der i en lokalplan er fastlagt til helårsboliger, fra det tidspunktet, hvor kommunalbestyrelsens tilladelse til at tage boligen i brug foreligger.

Ejeren vil have 6 uger til at flytte ind i boligen eller leje den ud, hvilket svarer til de gældende regler om bopælspligt.

Efter fristens udløb vil ejeren have pligt til at anmelde den ledige bolig til kommunen. Kommunens reaktionsmulighed vil herefter svare til det, der i dag gælder for boliger, som allerede er omfattet af bopælspligten.

Det foreslås, at der indsættes en bestemmelse om, at reglerne ikke gælder for nyetablerede boliger, der reelt er sat til salg. Dette vil svare til de regler, der i dag gælder for ejere og andelshavere, som er fraflyttet deres boliger, og som uanset forsøg derpå ikke har kunnet afhænde den.

Forslaget vil gælde for nyetablerede boliger i de kommuner, som er omfattet af boligreguleringsloven. Det skal ses i sammenhæng med planlovens regler, som overlader det til den enkelte kommune at beslutte, hvilke lokalplaner skal fastlægge boliger til helårsboliger.

Forslaget vil således forudsætte, at kommunen i en lokalplan fastsætter, at boliger skal anvendes til helårsbeboelse.

Det vil gælde for nye lokalplaner, som bliver vedtaget og offentlig bekendtgjort efter, at loven er trådt i kraft.

Boligministeriets baggrund for ændringslovforslaget 

Efterspørgsel efter boliger i byen er stadigvæk stigende. Det er kun et øget udbud og bedre udnyttelse af de eksisterende boliger, som kan sikre, at de mange mennesker, der ønsker at bo i byerne, kan få mulighed for det.

Stigende priser og en historisk lav rente har betydet, at flere og flere investorer har rettet fokus mod boliger som investeringsobjekter. Nogle af disse erhverver boliger -som kommunalbestyrelsen i en lokalplan har fastlagt til helårsboliger - uden hensigt om omgående at tage dem i brug til helårsbeboelse. Hermed opstår der en situation, hvor der findes ubeboede, nyetablerede boliger samtidig med, at der er boligsøgende, der ikke kan tilfredsstille deres aktuelle behov for en bolig.

Regeringen har sat som et af sine mål, at der kommer 110.000 nye boliger i de 4 største byer inden 2031.

Formålet er at imødekomme de mange boligsøgendes behov for en bolig. Derfor er det vigtigt for  regeringen, at nye boliger ikke kun bliver opført, men også bliver taget i brug.

Gældende regler kan ikke i tilstrækkeligt omfang sikre, at nye boliger, som i en lokalplan er fastlagt til helårsboliger, bliver taget i brug som helårsboliger umiddelbart efter etableringen.

Hverken lov om planlægning (herefter benævnt planloven), byggeloven eller lov om midlertidig regulering af boligforholdene (herefter benævnt boligreguleringsloven) indeholder regler, som forpligter ejere af nye boliger, som i en lokalplan er fastlagt til helårsboliger, at optage helårsbeboelse. Reglerne kan således i dag ikke forhindre, at nyetablerede boliger, som i en lokalplan er fastlagt til helårsboliger, står ubeboede, hvis ejerne ikke har behov for at benytte boligerne til helårsbeboelse.

Det har ikke været hensigten, at byggeloven eller planloven skal sikre, at boliger bliver taget i brug umiddelbart efter etableringen. Byggeloven skal sikre, at bygninger opføres, indrettes og anvendes, så de er sunde og sikre at opholde sig i. Planlægning efter planloven er en erstatningsfri regulering, der ikke pålægger en handlepligt.

Regulering af boligforholdene, som bl.a. skal sikre en effektiv udnyttelse af den eksisterende boligmasse, sker i boligreguleringsloven, som finder anvendelse i de kommuner, som selv har truffet beslutning herom.

Med nærværende lovforslag ønsker regeringen at give de kommuner, som har besluttet at anvende boligreguleringsloven, mulighed for at sikre, at boliger, som efter kommunalbestyrelsens egen beslutning i en lokalplan er fastlagt til helårsboliger, bliver taget i brug til helårsbeboelse fra det tidspunkt, hvor der er givet tilladelse til ibrugtagning.

Forslaget skal sikre, at nye boliger, som i en lokalplan er fastlagt til helårsboliger, allerede fra det tidspunkt, hvor der foreligger kommunalbestyrelsens tilladelse til at tage den pågældende bolig i brug, bliver omfattet af reglerne om bopælspligt i boligreguleringslovens kapitel VII, som bl.a. indebærer, at ejeren skal sørge for, at boligen ikke står ledig, og at kommunalbestyrelsen – hvis ejeren ikke opfylder sin pligt – kan anvise boligsøgende til den ubeboede bolig. Hermed vil man styrke en effektiv udnyttelse
af boligmassen.

Forslagets effekt skal ses i forhold til de planlagte byggeaktiviteter i de kommende år. Forslaget vil sikre, at de nyetablerede boliger, som i en lokalplan bliver fastlagt til helårsboliger, anvendes til helårsbeboelse umiddelbart efter, at boligerne er klar til at blive taget i brug.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i Jylland

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Fremtidens betonbyggeri