Det er pavillonleverandøren Adapteo Danmark, der står bag de 500 midlertidige boliger med varmepumper og 1.200 solpaneler.

Adepteo Danmark står bag Håndværkerbyen med 500 pavilloner i Rødby. Den skal huse nogle af de mange nye medarbejdere, der er flyttet til Rødby for at arbejde i en periode i forbindelse med anlægsarbejdet på Femern-forbindelsen.

Den midlertidige energisparecamp har opnået lavenergicertificering som den største camp i Danmark for netop den type byggeri ved blandt andet at anvende solpaneler og varmepumper.

De bæredygtige midlertidige boliger overholder energirammen for lavenergibyggeri i henhold til bygningsreglementet. Det kræver blandt andet, at pavillonerne kun bruger lige under 30 kilowatt per kvm per år. Det bliver overholdt ved at anvende varmepumper med høj SCOP-værdi og et solcelleanlæg, der placeres på taget af bygningerne. SCOP-værdien viser, hvor effektiv en varmepumpe er til at levere varme set over et helt år. Fjerring Ingeniører har stået for beregningerne, og det har taget 6 uger, fra de begyndte at indsamle data, til de kunne sende beregningerne til godkendelse hos Lolland Kommune.

Ejendomsmarkedet i inflationstiden: aktuelle udfordringer for ejendomsmarkedet. Konferencen afholdes den 2. marts 2023.

For helt at undgå indbygget fjernvarme har Adapteo Danmark i stedet anvendt 1.200 solpaneler. Og det er også positivt for lokalområdet, fortæller Jens Schmidt, der er senior projektleder på lavenergicampen hos Adapteo.

- Politisk er det lokale fjernvarmeværk tvunget til at levere fjernvarme, hvis byggeriet kræver det – som det ofte gør. Men det har vi undgået ved at installere solceller og varmepumpe. I vores projekt betyder det, at det lokale fjernvarmeværk ikke skal grave halvdelen af byen op og udbygge fjernvarmeværket for et byggeri, der højst sandsynligt kun skal stå i 10 år. Det belaster derfor ikke lokalsamfundets økonomi eller infrastruktur unødig, men bidrager i stedet til vækst og liv til byen, siger han.

Rødby har oplevet en stigende erhvervsaktivitet og mange virksomheder i området har et behov for indkvartering af deres medarbejdere - et behov der langt fra kan dækkes af eksisterende hoteller og lejeboliger. Adapteo Danmark har derfor lejet et stort areal af Lalandia, hvor der opføres de 500 fleksible og møblerede boliger til midlertidig indkvartering af de tilstrømmende medarbejdere. Campen tæller 12.000 kvm boliger og fællesfaciliteter. Hvis alt går efter planen, står halvdelen af campen, svarende til 250 boliger, klar til drift allerede i april 2023.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i Jylland

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Ny udbudslov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Stormflodssikring af by- og landområder

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse