Et forpligtende samarbejde skal sikre, at alt fra byggeri til senere drift sker på en måde, så det belaster klimaet mindst muligt i ny bydel, der udvikles på et 67.000 kvm stort areal i Aarhus.

Nye byggerier i Aarhus skal være langt mere bæredygtige. Det mener Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø, der har indgået en samarbejdsaftale med de øvrige aktører bag byomdannelsen på Katrinebjerg i det nordlige Aarhus.

Aftalen forpligter parterne til at arbejde for konkrete løsninger, der mindsker klimaaftrykket blandt andet fra det kommende universitetscampus. Det skal understøtte kommunens målsætning om at være CO2-neutral i 2030.

Jylland: FINANSIERING af ejendomsprojekter. Kurset afholdes den 25. august 2021.

- Vi har undersøgt muligheden for, at bæredygtige løsninger bliver et egentligt krav i nye lokalplaner, men det er der ikke lovhjemmel til. Derfor er jeg glad for, at vi er blevet enige om en model, hvor bygherrerne selv har budt ind med, hvilke konkrete tiltag de vil forsøge at indarbejde i den nye bydel på Katrinebjerg, udtaler Bünyamin Simsek.

Aktørerne bag aftalen er Forskningsfondens Ejendomsselskab (FEAS), INCUBA, Olav de Linde, Tækker Group, Affald Varme Aarhus og Aarhus Kommune. Samarbejdet er et supplement til lokalplanen for området.

Jylland: Generationsskifte af ejendomsvirksomheder. Kurset afholdes den 14. september 2021.

Parterne har allerede nu peget på en række konkrete løsninger, de vil arbejde for at integrere i den kommende bydel. Blandt andet vil bygherrerne så vidt muligt genbruge materialer som mursten og døre fra de gamle industribygninger, så de får nyt liv i de nye byggerier. Også områdets træer og øvrig beplantning skal bevares, samtidig med at der tilføres endnu mere grønt.

- Vi vurderer, det er en god forretning at få indtænkt bæredygtige løsninger i udviklingen af bydelen på Katrinebjerg. Foruden de konkrete løsninger med for eksempel opsamling af regnvand i bassiner, grønne pladser og andre opholdsarealer, har FEAS planer om en bæredygtighedscertificering af bydelen. Vi er også i dialog med AffaldVarme Aarhus om forskellige bæredygtige løsninger inden for forsyninger, hvilket kan give en god totaløkonomi, siger Jørgen Lang, Forskningsfondens Ejendomsselskab (FEAS).

JYLLAND: TRÆ-byggeri - udfordringer, løsninger og økonomi. Konferencen afholdes den 2. december 2021.

En anden mulig løsning bliver et såkaldt Living Lab, der skal bo i området. Det er et teknologilaboratorium, som kan bruges til undervisning og være udstillingsvindue for grøn omstilling og genbrug.

Forslag til lokalplan for 2. etape af den nye bydel Katrinebjerg blev behandlet på et møde i Magistraten den 14. juni 2021. Derefter skal det til behandling i Aarhus Byråd, som skal beslutte, om forslaget er klar til offentlig høring.

Lokaplanområdet omfatter et 67.000 kvm stort areal med mulighed for 164.500 kvm byggeri. 30 procent af boligantallet skal være familieboliger og 15 procent af boligetagearealet skal være almene boliger. I alt forventes knap 500 boliger.

Langs Katrinebjergvej kan der bygges i op til 3 etager for at tilpasse det nye område til villaområderne mod nord. Højderne på karrébebyggelsen stiger herefter gradvist op til 6 etager omkring Campusstrøget og den sydlige del af området. Øst for Åbogade gives der mulighed for at etablere dele af bebyggelsen langs Campusstrøget i op til 8 etager.

I den sydligst beliggende karré langs Møllevangs Allé gives der mulighed for at etablere et højhus ud mod campuspladsen i op til 18 etager. Nordøst herfor gives der mulighed for at etablere endnu et højhus i op til 14 etager. Langs Helsingforsgade gives der mulighed for at etablere et højhus i 18 etager i forbindelse med den eksisterende bebyggelse, der indeholder Incuba.

Almene boliger: store projekter AARHUS. Konferencen afholdes den 28. oktober 2021.

I forvejen ligger der 47.000 kvm bebyggelse inden for området. Det meste af den eksisterende bebyggelse vil blive nedrevet, men en del af bebyggelsen bevares og kommer til at indgå i den nye karréstruktur.

Bygningen på Åbogade, der blandt andet rummer Incuba, vil blive bevaret. Det samme vil de eksisterende bygninger på hjørnet af Helsingforsgade og Finlandsgade, der blandt andet rummer undervisningslokaler og auditorier til universitetet. Endelig vil en enkelt erhvervsbebyggelse langs Katrinebjergvej blive stående.

Der er i forbindelse med planlægningen af lokalplanområdet indgået aftale om mulighed for kommunalt opkøb af en privat grund til etablering af en daginstitution.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Boligudvikling i København frem til 2030

Ungdomsboliger på et modent marked

Ny udbudslov KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Den nye Planlov KURSUS