Hovedformålet med nyopførte Hærvejsbroen er at nedbryde barrieren mellem byudviklingsområdet Viborg Baneby og midtbyen. For at løfte den opgave har det været afgørende at tænke innovativt og se bort fra gængse brokonstruktioner.

Hærvejsbroen, der stod færdig den 28. januar 2019, er en splinterny forbindelse over jernbaneterrænet, som nedbryder "kløften" mellem Viborg Baneby og midtbyen. Broen er derfor en vigtig milepæl i byudviklingsprojektet Viborg Baneby, hvor et tidligere industriområde skal transformeres til en dynamisk og mangfoldig bydel, midt i Viborg. 

Entreprenør bag broen er Skive Anlæg & Entreprenør. Projektleder Karsten Nielsen lægger vægt på, at firmaet valgte at gå ind i projektet, fordi de så Hærvejsbroen som en spændende udfordring, som krævede en specialløsning for at kunne realiseres. Derfor valgte entreprenørfirmaet at inddrage en særlig type støttemur, som er udviklet af underleverandøren Byggros.

- For at realisere det rå og naturlige look kunne broen ikke bygges på en almindelig støttemur, hvor der blot er stablet en masse betonsten oven på hinanden. Vi har derfor projekteret med Byggros’ særlige type støttemur: en Vector Wall-terrænmur, der er opbygget i armeret jord. Det har givet os mulighed for at bygge støttemuren op af naturmaterialer.

NB! Herning: De store projekter. Konferencen afholdes d. 8. maj 2019.

Karsten Nielsen forklarer, at det blandt andet er granitskaller, den 4,2 meter høje støttemur består af.

- Den udvendige facade består af et galvaniseret stålnet, hvor knust granit er placeret på bagsiden. Det har været afgørende for at skabe det anderledes og rustikke look, som har været Møller & Grønborgs mål med broen.

Anders Kjeld, Byggros administrerende direktør, lægger vægt på, at Vector Wall-støttemuren er en oplagt løsning til netop Hærvejsbroen.

- Hvis man skal nævne én ting, der kendetegner Vector Wall-støttemure, er det deres unikke evne til at kunne integreres i landskabet grundet brugen af naturmaterialer. Det rustikke, moderne og naturtro look, vi på den måde opnår, går særdeles godt i spænd med Hærvejsbroen: et bindeled mellem et ældre område, Viborg midtby, og Viborg Baneby – et splinternyt moderne byudviklingsområde.

Anders Kjeld påpeger desuden, at Vector Wall er en dynamisk og innovativ løsning, der understøtter Viborg Baneby som en bydel i konstant udvikling.

- Støttemuren består af en gabionsvæg, dvs. et stålnet, der holder på en masse granitsten. Det smarte ved løsningen er, at gabionsvæggens stabilitet sikres med hjælp fra vandrette lag af geonet, som dimensioneres for 120 år levetid. Broen er i sig selv er en dynamisk og innovativ størrelse, som på fin symbolsk vis afspejler den innovation og udvikling, Viborg Baneby skal rumme.

Aktører bag Hærvejsbroen


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ungdomsboliger på et modent marked

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Fremtidens betonbyggeri