I december blev der udlagt 2.187 nye sommerhusgrunde, og nu udbydes yderligere 3.813 sommerhusgrunde, som kystkommuner kan søge om tilladelse til. Landets kystkommuner inviteres til 2. ansøgningsrunde for placering af sommerhusområder, udviklingsområder og overførsel af eksisterende sommerhusområder til byzone. Ansøgningsfristen er 1. december 2019.

Den nye planlov åbner mulighed for, at der i alt kan udlægges 6.000 sommerhuse under forudsætning af, at kommunerne dropper mindst 5.000 ubebyggede sommerhusgrunde, der måske ligger uhensigtsmæssigt eller kan forandres til byzone.

På den baggrund blev der indkaldt ansøgninger fra kommunerne om omplacering og udlæg af sommerhusområder med frist den 15. oktober 2017. Fordelingen af grunde i 1. ansøgningsrunde er offentliggjort den 19. december 2018 af Erhvervsministeriet.

Kravene til nye sommerhusområder er:
* Ligge i sammenhængende områder.
* Placeres i tilknytning til eksisterende eller planlagte bysamfund, feriecentre eller sommerhusområder, hvor der er et turistmæssigt potentiale.

Desuden skal den enkelte kommune skal anvise, hvilke ubebyggede sommerhusgrunde i kystnærhedszonen der kan tilbageføres, så der byttes eksisterende ubebyggede sommerhusområder med nye i forholdet 1:1 i de kommuner, hvor det er muligt.

Kommunerne skal i kommuneplanstrategien beskrive, hvordan de nye sommerhusgrunde kan understøtte vækst og udvikling lokalt. Som led i strategien skal kommunerne også gennemgå eksisterende ubebyggede sommerhusområder og vurdere, om de kan tilbageføres. De nye sommerhusområder kan fx omfatte omdannelse af campingpladser, feriecentre og hoteller i landzone, hvor driften ikke er rentabel. 

Der er udgivet en ”Vejledning om udviklingsområder” i juni 2017.

Fra sommerhus til byzone
Med landsplandirektiv af 3. juli 2018 fik de første 4 kommuner mulighed for at overføre 4 eksisterende kystnære sommerhusområder til byzone.

Der inviteres nu i en 2. runde til at ansøge om at overføre sommerhusområder til byzone. Det kan fx være mindre sommerhusområder, der ligger i umiddelbar tilknytning til eksisterende byzone, og hvor den rekreative værdi er af underordnet betydning.

Forudsætningen er:
* Behov for yderligere areal til byvækst.
* Kun sommerhusområder i  tilknytning til eksisterende byzone kan overføres, så byen udvikles indefra og ud.

Det er desuden forudsat, at kommunen skal redegøre for de konsekvenser, som en overførsel kan have for den enkelte grundejer, og at mindst ¾ af de berørte grundejere skal ønske en overførsel til byzone.

Overførsel af sommerhusområder muliggøres gennem et landsplandirektiv, der udarbejdes på baggrund af ansøgninger fra kommuner. Ansøgningsportalerne vil være tilgængelige på Erhvervsstyrelsens hjemmeside fra den 15. august 2019.

Fordeling af sommerhusgrunde
Nedenfor ses fordelingen af sommerhusgrunde i de 20 kystkommuner fra 1. runde:

Assens Kommune: 14 grunde
Faxe Kommune: 22 grunde
Faaborg-Midtfyns Kommune: 40 grunde
Hedensted Kommune: 194 grunde
Hjørring Kommune: 79 grunde
Jammerbugt Kommune: 29 grunde
Lemvig Kommune: 146 grunde
Lolland Kommune: 168 grunde
Mariagerfjord Kommune: 15 grunde
Nordfyns Kommune: 97 grunde
Odder Kommune: 72 grunde
Ringkøbing-Skjern Kommune: 483 grunde
Stevns Kommune: 18 grunde
Syddjurs Kommune: 340 grunde
Sønderborg Kommune: 190 grunde
Varde Kommune: 99 grunde
Vordingborg Kommune: 24 grunde
Ærø Kommune: 58 grunde
Aabenraa Kommune: 24 grunde
Aalborg Kommune: 75 grunde.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i København frem til 2030

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Ungdomsboliger på et modent marked

Boligudvikling i Jylland

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning