Et af hovedstadens mest omdiskuterede byrum er på vej til at blive omdannet til et kreativt sted med masser af aktivitet for både iværksættere og byens borgere. Det markeres med en åbningsfest torsdag den 15. august.

I dag ligger det 4.000 kvm store område under Bispeengbuen hen som et af hovedstadens tomme steder. Samtidig har området et uforløst, kreativt potentiale - lige dér, hvor tusindvis af biler dagligt farer forbi ovenover.

Det er den socialøkonomiske virksomhed Urban 13, som står bag projektet under Bispeengbuen ved Nordre Fasanvej. Urban 13 er støttet af Realdania, Frederiksberg Fonden og Lokale og Anlægsfonden. Projektet har været undervejs siden 2017, hvor en gruppe unge lokale ildsjæle bød ind på Frederiksberg og Københavns Kommunes udbud på at fylde det tomme område med ny aktivitet.

Siden er der løbet meget vand under broen, og hvis man i dag cykler under den gamle motorvejsbro ved Nordre Fasanvej, kan man blandt andet se en stor rød bygning, der tårner sig op mellem betonsøjlerne. Det er kun begyndelsen.

Containerbyen kommer både til at indeholde iværksætterkontorer, iværksætterstader med spisesteder, små butikker, digitale start-ups, håndværkere, kunst- og kulturskabere, byudviklere og forskellige sociale projekter. Det røde kulturhus, Garagen, bliver et omdrejningspunkt for aktivitet og for de besøgende, da den skal fungere som både indendørs og udendørs koncertsted, biograf, teater og medborgerhus.

NB! Vesterbro: De store projekter. Konferencen afholdes d. 26. maj 2020.

- Ideen er at skabe et bylaboratorium for "de små med de store ideer". Det kan være kokke, håndværkere, designere, kulturskabere, folk der arbejder med cirkulær økonomi eller håbefulde musikere. Men allervigtigst er det, at vi gerne vil gøre stedet til et trygt sted for de lokale. Dels ved at gøre området under Bispeengbuen til et naturligt og hyggeligt samlingspunkt, men også ved at have daglige aktiviteter for unge som gamle, siger Alexander Stevns, der er initiativtager sammen med Benjamin Randbøll og Anas Kababo.

- På torsdag er vi klar med vores kulturhus, med vores iværksætterkontor, og så vil vi have en hyggelig plads klar under broen. Men over sensommeren og efteråret vil stedet blive udvidet med flere containere - og et sæt brugerskabte gadeidrætsbaner, der er lavet i et tæt samarbejde med blandt andet Copenhagen Panna House, Street Society og BørneBasketFonden. Udviklingen af stedet bliver dynamisk, men vi kunne simpelthen ikke vente med at invitere folk ind, siger han.

Det er Arkitekterne Platant, der har bistået ildsjælene med at omsætte deres ideer i den kreative containerby.

- Et af byens måske mest vanskelige steder bliver nu et levende sted - fyldt med aktivitet og liv for alle. Projektet er båret frem af ildsjæle, og i Realdania ved vi, at netop ildsjæle gennem deres idérigdom, deres kreativitet og ikke mindst deres store engagement kan bidrage positivt til byudviklingen og bylivet. Vi er derfor meget glade for at støtte URBAN13, og glæder os meget til at følge stedets udvikling, siger filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk.


Relaterede konferencer

Fremtidens betonbyggeri

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Stormflodssikring af by- og landområder

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Ungdomsboliger på et modent marked

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Plejeboliger for 25 milliarder kr.