For at sætte meget mere fart i storbyernes grønne udvikling lancerer NREP nu venturefonden "2150", som dedikeres til at investere i teknologier, som kan medvirke til en robust bæredygtig byudvikling.

Den nordiske ejendomsinvestor NREP lancerer nu "2150", som er en ny urban tech-fond, der skal investere i nye teknologiske løsninger med potentiale til at fremme byernes grønne udvikling og mærkbart reducere CO2-udledningerne. Første investering er clean-tech virksomheden CarbonCure, der har som mål at fjerne 500.000 millioner tons CO2-udledning årligt fra betonproduktion. "2150" har indtil videre rejst op mod 1 milliarder kr. fra investorer som Chr. Augustinus Fabrikker, Novo Holdings og Vækstfonden gennem Danmarks Grønne Fremtidsfond.

- Der er videnskabelig enighed om, at verden ikke når de nødvendige reduktioner i CO2-udledningerne uden fundamentale ændringer i den måde, vi bygger og driver ejendomme på. Samtidig kan ejendoms- og byggebranchen ikke levere de nødvendige reduktioner uden bedre teknologiske løsninger end dem, vi kender i dag. Vi lancerer "2150" for at sætte fart på udviklingen og indførelsen af nye teknologier, hvis effekt på den grønne udvikling i byerne kan måles, siger Mikkel Bülow-Lehnsby, bestyrelsesformand i NREP og initiativtager til fonden.

NREP har været først til at anvende nye teknologier i ejendomsudvikling, fra kunstig intelligens (AI) i forbindelse med bygningsdesign til nye, geotermiske teknologier til at opnå CO2-neutral varmeforsyning. Virksomheden står blandt andet bag projekter som Upcycle Studios, Ressourcerækkerne samt UN17 Village, som i stor skala omfavner alle FNs 17 verdensmål i et boligbyggeri med over 500 lejligheder i København.

Investeringerne fra "2150" vil rette sig mod større uløste problemer på tværs af hele spektret i det byggede miljø, fra den måde storbyerne er designet, opført og forbruger energi på, til den måde mennesker lever og arbejder i byer.

Den første fond i "2150" har som mål at opbygge en portefølje af omkring 20 virksomheder, der hver især vurderes til at kunne blive en såkaldt "gigacorn", hvilket vil sige en økonomisk bæredygtig virksomhed, der har potentiale til at levere reduktion i byernes CO2-udledninger på mindst en gigaton pr. år.

- En af de største udfordringer i det 21. århundrede er at sikre menneskets eksistens i storbyerne og samtidig redde vores planet. Og tiden arbejder imod os. Med "2150" ønsker vi at skabe en platform, der investerer i bæredygtig teknologi i start-ups og samtidig facilitere deres vækst, så vi kan bidrage til, at år 250 vil fremstå mere positiv, end det lige nu ser ud til, siger medstifter af "2150" og tidligere bestyrelsesformand for bæredygtigheds-organisationen Synergi, Christian Jølck.

Logistik og industri i e-handelens tid. Konferencen afholdes den 7. oktober 2021.

Første investering er foretaget i CarbonCure Technologies, en canadisk cleantech virksomhed med en innovativ teknologi, der kan tilføre overskydende, opsamlet CO2 til beton under fremstilling. Her indgår CO2 i en ny kemisk forbindelse, der styrker betonen og dermed reducerer behovet for beton i en konstruktion.

CarbonCures teknologi bruges i øjeblikket af op mod 300 betonproducenter, og med investeringen fra "2150", der i øvrigt sker sammen med investorer som Amazons Climate Pledge Fund, Bill Gates’ Breakthrough Energy Ventures og Micorosoft Climate Innovation Fund, får CarbonCure mulighed for globalt at udbrede sin teknologi yderligere.

"2150" har et mål om at rejse i alt 1,5 milliarder kr., hvilket gør den til en af Europas største bæredygtige investeringsfonde. Med i den første investeringsrunde på knap 1 milliard kr. er blandt andre Chr. Augustinus Fabrikker og Novo Holdings samt Vækstfonden som er statens erhvervsfond til støtte for den nationale og globale grønne omstilling, og som har investeret gennem Danmarks Grønne Fremtidsfond. Blandt investorerne er også en kreds af institutionelle investorer og flere europæiske ejendomsselskaber og -udviklere.

Til at rådgive i forbindelse med identificering, screening og validering af relevante bæredygtige teknologier har "2150" etableret et panel bestående af erfarne eksperter inden for teknologi, videnskab, design og byudvikling. I panelet sidder blandt andre Bjarke Ingels, arkitekt og stifter af BIG, direktør for Princetons Andlinger Center for Energy and the Environment, Dr. Lynn Loo, Unity’s head of AI Danny Lange, forhenværende Chief Sustainability Officer i præsident Obamas administration, Christine Harada, stifteren af EDGE Technologies, Coen van Oostrom, og den anerkendte byplanlægger og akademiker, Richard Florida.

Mikkel Bülow-Lehnsby har stået i spidsen for at samle holdet bag "2150", som udover ham og Christian Jølck består af Christian Hernandez, erfaren venture investor og tidligere direktør i Facebook, samt Jacob Bro, forhenværende Chief Product Officer i Rocket Internet.


Relaterede konferencer

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Fremtidens betonbyggeri

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Boligudvikling i København frem til 2030

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS