De sidste 5 år, har antallet af tomme industriejendomme - trods en stabilt stigende bygningsbestand – taget et markant dyk over hele landet. Særligt Nordsjælland har svært ved at følge med den stigende efterspørgsel.

At der er mangel på ledige lager-, produktion og logistikejendomme er næppe et faktum der kan komme bag på nogen efterhånden. Nethandlens udvikling kombineret med den lave rente, gør landets lager- og produktionsejendomme til et attraktivt investeringsobjekt for landets investorer. Seneste tomgangsstatistik bekræfter denne observation med færre end 2,5 millioner ledige kvm på landsplan.

De seneste5 år er antallet af ledige kvadratmeter til lager og produktion faldet med knapt 4,5 millioner kvm. Heraf er godt halvdelen solgt og udlejet de seneste 2 år.

På landsplan er der udbudt knapt 2,4 millioner kvm til lager og produktion, og heraf finder vi kun 102.600 kvm placeret i Nordsjælland, selvom Nordsjælland har en samlet bygningsbestand næsten på niveau med København. Den stigende efterspørgsel på industri i den nordlige del af Sjælland, bekræftes af erhvervsmægler Jacob Lunding fra EDC Erhverv Poul Erik Bech Nordsjælland.

NB! Vejle investerer 11 millarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 13. juni 2018.

- Finanskrisen er bestemt et overstået kapitel, og især i de sidste 2 år, har vi set en markant stigende efterspørgsel på industriejendomme her i Nordsjælland – både fra virksomheder og investorer. Flere steder handles industriejendomme til investorer med konvertering for øje, og samtidig vækster de lokale virksomheder, og de vil gerne blive i lokalområdet – tæt på arbejdskraft, fortæller han.

Alternative anvendelsesmuligheder
Men når der er høj efterspørgsel, følger priserne som oftest med, og her er industriejendommene i det Nordsjælland ingen undtagelse. Her er markedslejen steget med 15 procent det seneste år. Den udvikling bekymrer dog ikke Jacob Lunding, som oplever, at flere- både virksomheder og investorer - har fået øjnene op for industriejendomme.

- I Nordsjælland, ser vi, at flere og flere ældre industriejendomme får nyt liv i form af en lidt alternativ anvendelse. Markedslejen på lager- og produktionsejendomme er stadig noget lavere end man finder på en detailejendom inde i byen, og derfor vælger mange, at gå med netop den type ejendom, som også typisk er udstyret med en masse installationer og har en god placering tæt på infrastruktur, fortæller erhvervsmægleren.

- I efteråret havde vi for eksempel en eventmanager med stor passion for golf, som havde fået den idé, at åbne Danmarks største indendørs golfcenter i en lagerbygning tæt ved motorvejen i samspil med en investorkreds. Der er gået sport i at skabe oplevelser. Vi ser blandt andet også flere legelande og actionparker der åbner op i tidligere lagerejendomme rundt om i landet, slutter Jacob Lunding.


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Ny udbudslov KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligudvikling i Jylland