Fra den 1. januar 2020 bliver lugt-grænserne gjort mere spiselige i udviklingsområder: I november fremlægges en ændring af Lov om planlægning for boliger på arealer belastet af lugt.

I juni 2017 blev Planloven ændret, så kommunerne skulle tage større hensyn til produktionsvirksomheder. Sigtet var at der skulle planlægges byudvikling uden at der opstod miljøkonflikter.

Det betød at der ikke måtte bygges boliger i områder hvor virksomhedernes grænseværdier for lugt, støv eller anden luftforurening er overskredet.  

Det har imidlertid vist sig, at det mange steder betød forbud mod boliger med oplukkelige vinduer og altaner, eller direkte et nej til at bygge i store områder.

Nu skal loven ændres for lugt er en gene og ikke sundhedsskadelig luftforurening. Derfor skal erhvervsministeren fremover kunne give tilladelse til, at kommuner kan udlægge arealer med mindre lugtgener til boliger - med både altaner og oplukkelige vinduer.  

 

Kontorbygninger

Ændringerne i loven er møntet på etagebyggeri.

Der bliver også nye regler for kontorbygninger, hvor der i dag kan kræves, at deres vinduer ikke kan lukkes op og at der ikke må være altaner eller tagterrasser.

Det ændres nu til at der godt må være oplukkelige vinduer og altaner i den højde, hvor der ikke er markante lugtgener. Hvor der lugter kraftigt skal der forsat være hermetisk lukket og mekanisk ventilation.

Tidsplan

Kommunerne får inden for en 4-årig periode lov til at udpege 2 byudviklingsområder, hvor de gerne vil kunne overskride de hidtidige lugtgrænser. Det er typisk på havne eller industriområder, der skal ændres til by.

Hvis der er behov for flere områder, så kan der gives tilladelse til ekstra områder, hvis der er kommet gang i byudviklingen i et af de 2 første områder: Der skal være givet byggetilladelse til 80 procent af området. 

Det er er erhvervsministeren som giver tilladelse til at kommunen kan udlægge områder med lugt til byudvikling. Ansvaret ligger dér, for at forhindre at et lokalt pres får en kommune til at give lov til at bygge i et “lugt-område”.

Når erhvervsministeren har givet tilladelse, så har kommunen 3 år til at udnytte tilladelsen til at få sat gang i byggeriet.

Lovforslaget er i høring frem til den 4. oktober. Høringssvar skal sendes til hoeringplan@erst.dk

Det er Annsofie Gundlach i Erhvervsstyrelsen der sidder med Kommune- og lokalplanlægning for boliger på arealer belastet af lugt.

 


Relaterede konferencer

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030