Bagmandspolitiet har efter 2 års efterforskning tiltalt ledende medarbejdere i en række nedrivningsfirmaer for at have delt priser på nedrivningsopgaver for over 100 millioner kr. Politiet vil have tildelt 6 nedrivningsfirmaer bøder og 8 ledende medarbejdere fængselsstraffe.

Ifølge Børsen er en del af de 90 nedrivningsentrepriser i en kartelsag tildelt efter marts 2013, hvor konkurrenceloven blev strammet, og politiet vil derfor have tildelt fængselsstraffe til 8 ledende medarbejdere i 6 nedrivningsfirmaer.

Blandt de tiltalte virksomheder er Kingo Karlsen, G. Tscherning og de tilkøbte virksomheder Villy C. Petersen og Brandis samt J. Jensen og dens tilkøbte virksomhed CMP Nedrivning. Derudover er også Allan Ploug A/S samt et personligt drevet firma, hvis navn ikke er oplyst, blevet tiltalt.

Advokat Michael Klöcker, der repræsenterer J. Jensen-koncernen, herunder CMP, oplyser, at der ikke er påstand om fængsel for hans klienter. Mads Ploug fra Allan Ploug A/S har ikke ønsket at kommentere sagen. Det samme gælder Søren Tcherning fra G. Tscherning, men han har tidligere afvist at have handlet ulovligt.

NB! Nyeste ændringer i AB systemet: Nyt ABR 89, AB 92 og ABT93. Kurset afholdes d. 29. august 2018.

Thomas Kingo, der er formand for Nedbrydningssektionen under Dansk Byggeri og indehaver af nedrivningsfirmaet Kingo Karlsen oplyser i et mailsvar til Børsen, at han ikke selv er blevet tiltalt, men at hans firma er blevet tiltalt for 4 forhold af delepriser. Også en ledende medarbejder hos Kingo Karlsen er tiltalt.

- Korrekt, at der er rejst tiltale mod én medarbejder i Kingo. Af de flere tusinde sager, der er undersøgt, er der rejst tiltale i 4 i alt i Kingo-regi. Vi vil nu forholde os til de tiltaler, skriver Thomas Kingo til avisen.

Bagmandspolitiet har sammen med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fået hjælp til at optrævle sagen af Mads Søndergaard fra Søndergaard Nedrivning.

Juridisk direktør i Dansk Byggeri Peter Stenholm fortæller til Børsen, at han håber på en hurtig afklaring. Med forbehold for, at han kun kender sagen ud fra medieomtale, slår han fast, at brancheorganisationen tager afstand fra ulovligheder.

De 6 nedrivningsvirksomheder er tiltalt for at have koordineret tilbud ved flere nedrivningsentrepriser i perioden fra maj 2011 til oktober 2013. Entrepriserne var for både offentlige og private bygherrer.

- Tilbudskoordinering er grov økonomisk kriminalitet, der sætter konkurrencen mellem tilbudsgiverne ud af kraft. Det kan give bygherrerne både dårligere og dyrere projekter. Vi politianmeldte sagen, fordi der var mistanke om kartelvirksomhed. Nu vil vi afvente rettens vurdering, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen foretog i efteråret 2015 uanmeldte kontrolbesøg hos en række virksomheder i nedrivningsbranchen. I april 2016 blev sagen anmeldt til SØIK, der efterforskede sagen videre.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Ungdomsboliger på et modent marked

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Stormflodssikring af by- og landområder