Et flertal i Køge Kommunes byråd har givet grønt lys til, at der nu arbejdes videre med planerne om et friplejehjem i Køge.

Et friplejehjem i Køge Nord vil imødekomme en del af Køge Kommunes voksende behov for ældreboliger. Derfor besluttede et flertal i byrådet tirsdag at sætte et arbejde i gang, der på sigt kan give mulighed for at etablere et friplejehjem i Køge Nord.

Byrådet besluttedeat udbyde en grund til friplejehjemmet i Køge Nord – et område, tæt på Køge Nord Station, der for øjeblikket er under udvikling. I masterplanen for områdeudviklingen for Køge Nord er der udlagt et område, som er reserveret til offentlige formål og som vil kunne anvendes til etablering af et friplejehjem.

- Ældre borgere i Køge Kommune skal have gode og tilgængelige muligheder for at flytte videre til en egnet bolig, når behovet er der. Derfor er jeg rigtig glad for, at byrådet har givet grønt lys til, at Ældre- og Sundhedsudvalget nu kan arbejde videre med tankerne om et friplejehjem i Køge Nord, siger Bent Sten Andersen, formand for Ældre- og Sundhedsudvalget.

Ideen om et friplejehjem opstod i forbindelse med budgetaftalen for 2020. Her aftalte forligspartierne, at man ville sikre gode plejeboliger for borgerne, samt sikre, at der er tilstrækkelig kapacitet til at imødegå det stigende antal ældre med behov for plejebolig.

SENIOR-boliger og seniorkollektiver - ideer, udvikling og byggeri. Konferencen afholdes d. 8. oktober 2020.

Budgetanalysen til budget 2020 vedrørende plejeboligkapaciteten viser, at der fra 2024 er behov for at udvide kapaciteten af plejeboligspladser. En udbygning med Køge Nord etape 2 og 3 med henholdsvis 31 og 30 pladser vil koste 28,5 millioner kr. og vil kunne gennemføres i etaper fra 2024 eller i ét større byggeri. Alternativet til en kommunal udbygning er at der etableres et friplejehjem. Et friplejehjem vil typisk blive opført med 72 pladser.

Hvilke rammer, man ønsker, at det kommende friplejehjem skal eksistere under, arbejder man nu videre med i Ældre- og Sundhedsudvalget.

I praktisk oprettes friplejeboliger oftest ved, at en plejeleverandør indgår en aftale med en entreprenør, som opfører boligerne, hvorefter plejeleverandøren lejer sig ind over en fast længere årrække. Alternativt ses det, at plejeleverandører overtager bygninger, som tidligere har huset lignende plejefunktioner og derfor egner sig til ældrepleje, eksempelvis nedlagte kommunale plejehjem.

Teknisk Forvaltning i Køge vurderer, at byggeriet af friplejehjemmet vil kunne igangsættes i slutningen af 2022.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligudvikling i København frem til 2030

Fremtidens betonbyggeri

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.