Den 27. juni 2017 tager kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen første spadestik til nyt fælles magasin for den københavnske kulturarv. Den 8.000 kvm store bygning opføres i totalentreprise af Base Erhverv i samarbejde med blandt andet arkitektfirmaet Nord og ingeniørfirmaet Viggo Madsen. Bygherrerådgiver er NIRAS med arkitektfirmaet CF Møller som underrådgiver.

Fra næste år, når magasinet står færdig i Høje-Taastrup, kan Københavns Stadsarkivs mere end 47 hylde-kilometer arkivalier samt Thorvaldsens Museums, Københavns Museums og Nikolaj Kunsthals tusindvis af genstande bevares for eftertiden på betryggende vis.

Københavns Kommune har samlet afsat 167,4 millioner kr. i anlægsmidler til en moderne og fremtidssikret arkiv- og magasinløsning for Stadsarkivet og de københavnske museer.

- Med det nye fælles magasin erstatter vi ti forskellige helt utidssvarende magasiner rundt omkring i København og sikrer den bedst mulige opbevaring af tusindvis af historiske genstande som ældgamle sko og værktøj, bygningsdele, bykort samt kilometer lange hylder med arkivalier, siger kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen.

NB! Grønttorvet og Valby - byudvikling for 30 milliarder. Konferencen afholdes d. 25. oktober 2017.

Selve byggeriet koster 92 millioner kr., og der er afsat 119 millioner kr. til bygning og grundkøb. Bygningen bliver 8.000 kvm, 130 meter langt og 47 meter bredt og indrettes specifikt til formålet med effektiv pladsudnyttelse. Arkiv- og magasinrum designes under hensyntagen til de forskellige klimamagasintyper, herunder basismagasin, koldt magasin, tørt magasin og ultratørt magasin.

- Det er en stor investering – også for Københavns Kommune - men nu sikrer vi mere end 1000 års københavnsk historie, som vi derfor også får langt bedre muligheder for at præsentere for både dagens københavnere og de kommende generationer. Og det er meget vigtigt. For som en fransk filosof engang har sagt: Hvis man ikke kender fortiden, forstår man ikke nutiden og egner sig ikke til at forme fremtiden, siger Carl Christian Ebbesen.

Bygningen skal rumme materialer fra Københavns Stadsarkiv, Thorvaldsens Museum, Københavns Museum og Nikolaj Kunsthal. Dertil kommer faciliteter til at konservere og registrere dokumenter og genstande, ligesom der skal være plads til frivillige og forskere. Magasinet forventes at stå færdigt i sommeren 2018.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i København frem til 2030

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den nye Planlov KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Stormflodssikring af by- og landområder

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Fremtidens betonbyggeri