Halvdelen af investorerne forventer at øge investeringerne ifølge EDC Erhverv Poul Erik Bechs årlige forventningsanalyse 2021, som over 1.200 virksomheder og investorer har besvaret. I forventningsanalysen vurderer halvdelen af dem, som hidtil har købt boligejendomme, at de enten helt vil undlade at købe ældre udlejningsejendomme eller blive mere tilbageholdende. Desuden har 3 ud af 10 virksomheder flytteplaner.

For 6. år i træk har EDC Erhverv Poul Erik Bech gennemført en stor forventningsanalyse blandt mere end 1.200 virksomheder og investorer. Svarene kommer fra hele landet og fra mange brancher og forskellig størrelse af virksomheder.

- Vores analyse giver et solidt billede af, hvordan ejendomsbranchen og virksomheder ser på udsigterne for 2021. Trods corona er der fortsat stor investeringslyst, hvor 49 procent forventer at investere mere i fast ejendom end sidste år, mens knap 30 procent vil investere det samme. Samlet afspejler tallene en investeringslyst på niveau med sidste år. Coronakrisen har på ingen måde skræmt investorerne, tværtimod kan ejendomme sikre et stabilt afkast i en urolig tid. Den store interesse for at investere i ejendomme kan blandt andet forklares af det historisk lave renteniveau, hvor 9 ud af 10 respondenter forventer, at det enten forbliver på nuværende lave niveau eller ligefrem falder yderligere, siger Head of Research i EDC Erhverv Poul Erik, Joseph Alberti.

Ny trend: Små boliger. Konferencen afholdes den 21. januar 2021.

- Som vores tidligere undersøgelser viser, så er boligudlejning fortsat den suverænt mest populære ejendomstype, som 8 ud af 10 gerne vil investere i. Dernæst kommer - med interesse fra hver 3. - blandede ejendomme, mens hver 6. investor har kig på lager-/produktionsejendomme, som længe har været præget af en meget lav tomgang og stor efterspørgsel. Til gengæld er udsigterne lidt mindre lyse for boligudlejningsejendomme end sidste år, siger Joseph Alberti.

- Blandt virksomhederne har 3 ud af 10 flytteplaner, mens 9 procent forventer at skulle pakke flyttekasser allerede i år, mens yderligere 21 procent regner med at bestille flyttebiler inden for et par år. De virksomheder, som bor til leje, forventer 37 procent, at lejen vil stige, mens 63 procent ikke forudser øgede lejeudgifter. Blandt virksomheder med industrilokaler tror 43 procent - altså lidt flere - at lejen vil stige, mens andelen er lidt lavere blandt lejere af kontorer eller butikslokaler, siger han.

JYLLAND: TRÆ - højhusbyggeri og større projekter - udfordringer, løsninger og økonomi. Konferencen afholdes den 27. april 2021.

Ifølge Joseph Alberti er den hyppigste årsag til flytteplaner er mangel på plads med 44 procent, mens 11procent har for meget plads. Det tyder ifølge Joseph Alberti på, at virksomhederne ved, at der er en tid efter Corona.

- Godt 21 procent vil gerne finde billigere lokaler, men lige så mange vil gerne finde noget mere eksklusivt, i øvrigt en trend vi har set de seneste år. Hver 3. mener, at de nuværende lokaler ikke har "den rigtige profil". Sidste år var kun 7 procent på jagt efter noget mere eksklusivt, og 17 procent mente, at lokalerne var uden "den rigtige profil". Der tegner sig altså et billede af, at nogle virksomheder stiller større krav til deres lokaler. 67 procent af de virksomheder, der påtænker at flytte inden for de næste par år, er inden for kontorsegmentet, siger han.

Landbrugsejendomme: nyt investeringsobjekt. Konferencen afholdes den 20. april 2021.

Undersøgelsen viser desuden, at især ældre boligudlejningsejendomme fortsat er ret populære. Mange forudså ellers en aftagende interesse grundet det politiske forlig, der gjorde det vanskeligere at modernisere lejligheder og forhøje lejen. Halvdelen af dem, som hidtil har købt boligejendomme vurderer, at de enten helt vil undlade at købe ældre udlejningsejendomme eller blive mere tilbageholdende.

- Markedet stod stille, mens der blev forhandlet om et indgreb, men da der først var en afklaring, begyndte handlerne at rulle igen. Målt på betalingsstrømme er ældre boligejendomme ikke længere helt så attraktive, og karensperioden burde give lidt lavere priser. Men der er stadig stor efterspørgsel på den type ejendomme, og de bliver handlet til samme priser som før indgrebet, siger Michael Thodsen partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Årsagen er, at mange investorer stadig ikke har bedre alternativer. Ældre boligejendomme har nemlig næsten ingen risiko for tomgang, og kan - trods stramningerne af boligreguleringslovens § 5, stk. 2 - fortsat skaffe investorer et afkast, som for eksempel er højere end for obligationer. Desuden spiller geografien ind, påpeger Michael Thodsen.

Plejeboliger til 10 milliarder. Konferencen afholdes den 15. april 2021.

- Vores forventningsanalyse viser, at investorerne fortsat har kig på de største byer. Det hænger sammen med, at de i forvejen har ejendomme her, og det er lettere at lade viceværten håndtere en ejendom i nabolaget frem for at have sine ejendomme liggende mere spredt. Og de store byer er præget af mange ældre boligejendomme. Vi oplever dog en større og større interesse i investeringsejendomme i hele landet. Alle vores 18 erhvervscentre i Danmark oplever, at investorerne søger længere og længere ud i landet, siger han.

I forventningsanalysen svarer 21 procent, at de i 2021 venter at investere i København eller på Frederiksberg, mens Københavns omegn er i kikkerten hos 25 procent - en lille stigning fra 2020. 18 procent har kig på Aarhus og 7 procent på Odense, for begge byer et nøk op fra året før.

Læs EDC Erhverv Poul Erik Bechs Forventningsanalyse 2021.


Relaterede konferencer

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder