Et 117 kvm sommerhus i nedstyrtningsfare i Lønstrup er ved Home blevet sat til salg for 1,5 millioner kr. Nu vil miljøminister Esben Lunde Larsen udstikke en ny kurs for sikring af landets kyster.

Det sorte træhus fra 2003 i Lønstrup, som Home Hjørring lige har fået til salg, har fået Miljøminister Esben Lunde Larsen til at varsle en ny kurs for sikring af landets kyster. Der skal frem over ikke bare sand men også sten og beton til for at mætte Vesterhavets appetit på jysk kystlinje.

- Fra regeringens side er vi optaget af, at borgerne skal kunne sove trygt om natten og ikke frygte, hvad der sker med deres bolig. Derfor har jeg sendt et klart signal til Kystdirektoratet om, at vi ønsker mere hård kystsikring, som visse steder skal kombineres med sandfodring, siger ministeren til TV Midtvest.

I det højt beliggende sommerhusområde Lønstrup 45 meter fra afgrunden mod Nordsøen er problematikken yderst aktuel. Her har havet i en årrække spist i snit et par meter af kysten – de seneste par år noget mere, fortæller ejendomsmægler Jesper Carlsson, indehaver af home Hjørring, der for ganske nylig har fået et sommerhus til salg til 1,5 millioner kr.

NB! Jylland: Den nye planlov og butikker. KURSUS. Konferencen afholdes d. 3. maj 2017.

Kommer der bedre kystsikring, kan salgsprisen blive fordoblet, vurderer den lokale Home-mægler.

- Sommerhuset ligger imponerende godt, men der er heller ingen tvivl om, at det - i løbet af en årrække – vil styrte i havet, hvis ikke der bliver kystsikret ordentligt, siger Jesper Carlsson.

Meget sigende er adressen Gabet 8. For ud over den skønneste udsigt over Vesterhavet, er der en indbygget tikkende udløbsdato på sommerhuset.

- Det er en speciel case, da huset kan risikere at falde i vandet. Omvendt, hvis der bliver kystsikret i området, vil værdien også blive fordoblet, vurderer ejendomsmægler og indehaver Jesper Carlsson fra Home Hjørring.

Alene huset i sig selv koster 2 millioner kr. at opføre, og ejendomsmægleren fra Home kalder huset for "en lotto-kupon i Lønstrup".

- Tror du, at der bliver etableret hård kystsikring i Lønstrup? Ja, så kan du købe et helt sommerhus til det halve! Med andre ord, er du "gambler", kan du få den helt store gevinst ved dette hus, skriver mægleren i boligpræsentationen på home.dk.

Ingen kender lige nu perspektiverne for, om der bliver gjort noget for at dæmme op for det grådige hav.

NB! Frederikshavn investerer 7 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 22. juni 2017.

- Det er dét, der er udfordringen. Nogle mener, der bliver etableret hård kystsikring, men hvad koster det – og hvem skal betale? Andre mener, at naturen bør gå sin gang, siger Jesper Carlsson.

- Det kan også være en køber, der bare vil nyde det hele, så længe kysten holder stand mod havets sult, siger den lokale Home-mægler.

Hos Danmarks Naturfredningsforening mener man ikke, at hård kystsikring med sten kan stå alene. Der skal også tilføres sand på stranden, og derfor bør man i mange tilfælde nøjes med at sandfodre. Høfder i sten og beton, sender blot erosionen et andet sted hen langs kysten, vurderer foreningen.

Se mere om sommerhuset her.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Boligudvikling i København frem til 2030

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Fremtidens betonbyggeri

Ny udbudslov KURSUS