Byplanprisen, som er indstiftet af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening og uddeles en gang om året på Byplanmødet, går til Hjørring Kommune for kommunens Plan- og Udviklingsstrategi.

Nedadgående befolkningstal præger den Nordjyske kommune, men de lader sig ikke slå ud. Kommunen har udviklet en strategi for investeringer i byudvikling og tilpasning. Det er nødvendigt at gå nye veje og foretage hårde prioriteringer.

Strategien får nu anerkendelse med Byplanprisen 2015, som blev overrakt til borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt, på årets Byplanmøde den 1. oktober 2015, hvor 580 planlæggere og politikere var samlet.

Hjørring kommunes mål med deres Plan- og Udviklingsstrategi er at skabe nye kvaliteter samt at være vækstgeneratorer i kommunens bysamfund. Strategien arbejder med omstilling indenfor 5 områder: bosætning, erhverv og jobskabelse, unge og uddannelse, sundhedsfremme og sidst men ikke mindst byernes roller og funktioner.

NB! Aalborg investerer 51 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 26. janaur 2016.

Kommunen melder klart ud, at der skal investeres i de områder, hvor der er potentiale for vækst og udvikling. Samtidig skal der tilpasses, eksempelvis i form af nedrivning, i de områder, hvor udviklingen er gået i stå.

Der er landsbyer i Hjørring Kommune, som er i fin balance. De vil med den nye strategi blive støttet i deres udvikling. Samtidig skal der planlægges for de områder, hvor der er affolkning.
Aktuelt arbejder kommunen med forskønnelse af 7 vejkantsbyer langs Løkkensvej. Her vil man sikre en langsigtet og bæredygtig omdannelse ved at nedrive og skabe nye grønne zoner og forbindelser til den rige natur.

Hjørring by får også, med indvielsen af teateroplevelseshuset i 2016, et nyt kulturelt fyrtårn, og i planperioden skal der blandt andet etableres et ungdomshus og et nyt sundhedscenter.

Plan- og Udviklingsstrategien strækker sig over 20 år og vil langsomt give øget bokvalitet. Strategien er interessant fordi den tager fat i en af de væsentligste udfordringer i landets yderområder.


Relaterede konferencer

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Fremtidens betonbyggeri

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Ny udbudslov KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligudvikling i Jylland

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS