Gdansk tager et vigtig skridt ind i fremtiden med udviklingen af det 400,000 kvm store byudviklingsprojekt The Imperial Shipyard. Henning Larsen har vundet konkurrencen om at løfte det hæderkronede skibsværft i Gdansk ind i en ny æra. Målet er at bringe nyt liv til det tidligere industriområde og forbinde det til Gdansk by.

Siden sin grundlæggelse i 1844 har The Imperial Shipyard spillet en afgørende rolle i Gdansks såvel som i Polens historie. Først som en nøglespiller i Gdansks økonomiske succeshistorie som et førende skibsværft ved Østersøen og senere som et sted, der spillede en aktiv rolle i både Kommunismens fald og fagforbundet Solidaritets opkomst.

Nu forvandler HenningLarsen skibsværftet med respekt for den historiske arv. The Imperial Shipyard ligger ved bredden af Martwa Wisla og Motława-floderne tæt ved Gdansks historiske bykerne. Målet med den 400.000 kvm store regenerering er at genskabe skibsværftet som et økonomisk og socialt kraftcenter. En levende by ved vandet, der er aktivt døgnet rundt.Det var vigtigt for os at hylde The Imperial Shipyard’s særegne historie, der stadig kan spores i de fantastiske historiske bygninger. Mange af byens familier var forbundet til

- Solidaritetsbevægelsen og føler stadig en stærk personlig forbindelse til stedet. Vi åbner havnefronten så den bliver tilgængelig for alle og gør det muligt for fodgængere og cyklister at bevæge sig mellem Gdansk og skibsværftet. På denne måde hjælper vi til med at give værftet tilbage til byens beboere, forklarer Jacob Kurek, partner hos Henning Larsen.

Gdansk har en stærk historisk tradition for fællesskaber og udviklingen af skibsværftet taler til byens vigtige fortid samtidig med at den skaber nye muligheder for folk som noget nyt kan bo, arbejde og tilbringe deres fritid langs havnefronten.

Med vores design forankrer vi skibsværftet med 3 vigtige destinationer: The Plaza, The Park og The Dock. Plazaen ligger ved den berømte Sala BHP-bygning, hvor arbejderbevægelsen sejrede med underskrivelsen af Gdansk-aftalen i 1980.

Plazaen giver nu byen et nyt sted af forsamles til eksempelvis markedsdage, skøjteløb og koncerter.

Parken har vi planlagt som et sted fyldt med træer og grøn beplantning, hvorfra man har udsigt over både floden og byen. Dock’en ved havnepromenaden er hjertet i den nye bydel. Her forbinder vi skibsværftet med Gdansk by og tilbyder samtidig alle der kommer her en rig række af muligheder for at opholde sig ved havnebadet og bådene, tage en tur i kajak, gå tur eller opholde sig på den langstrakte bænkinstallation, der samtidig fungerer som beskyttelse mod oversvømmelser.Fra vores omfattende erfaring med regenerer

- ing af byrum, ved vi at aktiveringen af de offentlige rum er nøglen til succes. Vores ambition er at opstille et alternativ til byens omfattende biltrafik ved at gøre det attraktivt at bevæge sig rundt i den nye bydel til fods eller med cykel. Fra København ved vi hvordan en reduktion i biltrafikken i den indre by og ved havnefronten skaber trivsel og livskvalitet for indbyggerne. Den historie bringer vi med os til Gdansk, siger Jacob Kurek, partner hos Henning Larsen.

3.500 boliger bliver del af The Imperial Shipyard. Vi har lagt vægt på at skabe en masse grønne gårdrum og tagflader hvor beboerne kan mødes og børn kan lege i sikkerhed.

The Imperial Shipyard udvikles i samarbejde med A2P2 Architecture and Planning og BBGK Architekci. Ejerne er de to belgiske entreprenørfirmaer Revive og Alides.

Dette er det tredje store byudviklingsprojekt som Henning Larsen vinder i 2018. I februar blev udnævnt til vindere af det store Belfast Waterside-projekt i Nordirland og Key West-projektet i Bruxelles.


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse