Enemærke & Petersens ønske om at genbruge flere byggematerialer blev til et samarbejde med Krydsrum Arkitekter og en række af byggeriets aktører om ”Næste Skur”. I dag står det første skur, udført i upcyclede materialer, klar på Holberg Skolen i København.

Affaldsskuret på Holberg Skolen i København er bygget af træ fra nedrivninger på Oehlenschægergade Skole og Vestervænget Plejehjem i Tåstrup.

- Der ligger en fantastisk kvalitet i det her kernetømmer, som vi næsten ikke ser i dag. Og det har vist sit værd ved at have stået i for eksempel uopvarmede tagrum i årtier og er stadig i så fin stand, at vi har kunne løfte det ud af en affaldscontainer og bruge det ige, siger Niels Jakubiak, partner i Krydsrum Arkitekter.

Bag realisering af Næste Skur, som tidligere hed ”Reskur”, er et samarbejde på tværs af byggebranchens aktører. Det hele startede for 1 år siden, da Enemærke & Petersen lancerede konkurrrencen Upcycle Challenge for at få ideer til genanvendelse af byggematerialer. Her deltog Krydsrum Arkitekter med idéen– og vandt.

Herefter gik Enemærke & Petersen og Krydsrum sammen og vandt Realdanias Circular Construction Challenge med en præmiesum på 1 million kr. For forretningsudvikler Anders Sørensen fra Enemærke & Petersen var det økonomiske tilskud fra Realdania til Næste Skur afgørende.

- Med indsprøjtningen fra Realdania fik vi mulighed for at skabe et gennemarbejdet genanvendelseskoncept, som nu er klar til bæredygtig masseproduktion - og hvor præfabrikation og optimering af arbejdsgangene sikrer, at det i dag er økonomisk rentabelt, siger han.

NB! Genbrug i byggeri og ejendom. Kurset afholdes d. 12. november 2019.

For Niels Jakubiak har det været en særlig gave at arbejde helt tæt sammen med Enemærke & Petersens fabriksleder Mads Dippel Bech og hans folk på byggefabrikken.

- Jeg var selv med til at opføre byggeriet ude på Holberg Skolen. Det optager mig nemlig meget, hvornår det jeg tegner, bliver besværligt for byggefolkene, og hvordan vi sammen kan finde de gode løsninger. Der var det bare sindssygt værdifuldt at arbejde tæt sammen med håndværkerne, fordi vi sammen kunne optimere tegninger og proces, så skurene fremover er lettere og billigere at bygge, siger Niels Jaku.

Ikke dyrere end andre skure
- Jeg er sindssygt stolt af, at vi har realiseret Næste Skur-projektet, og at vi nu kan fremvise et genanvendelsesprojekt, der ikke er dyrere end konventionelle skure, men bedre! Når vi bygger disse skure er omkostningerne nemlig arbejdskraft. Her har Enemærke & Petersens erfaring med præfabrikation gjort forskellen, fordi vi kan køre genbrugsmaterialerne til byggefabrikken, præfabrikere elementerne til skuret her og så samle den ude på byggepladsen, fortæller Niels Jakubiak.

Når elementerne kommer ud til pladsen, tager det  kun 1-2 uger, før der står et færdigt skur.

Nedriverne hos Tscherning og Søndergaard har leveret materialerne til affaldsskuret. Næste Skuret kan nu bestilles på naeste.dk. Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Krydsrum Arkitekter, Enemærke & Petersen, Tscherning, Trust, CPH ID, Lejerbo og Fremtidens Fundament. 


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Den nye Planlov KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Boligudvikling i København frem til 2030

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked