Mange af de klassiske håndværksfag skal ud at arbejde, når restaureringen af den fredede og prisbelønnede Bent Madsens Gård på Sydvestfyn nu går i gang. Målet er at bevare og genskabe den klassiske bondegård, som den så ud, da den blev bygget for 225 år siden.

Mange af de gamle teknikker og håndværksudtryk skal støves af, når det 200 år gamle bindingsværk på ”Bent Madsens Gård” i Dreslette på Sydvestfyn snart skal repareres.

Den fredede og prisbelønnede gård blev for et halvt år siden blev købt af Realdania By & Byg, og nu pakkes gården ind i stillads og presenning for at være klar til restaurering.

- Bent Madsens Gård er et smukt resultat af århundreders nøjsomhed og pligtfølelse. Der er blevet passet godt på gården gennem alle årene, og når vi nu går i gang med at restaurere, er det vores klare mål at fastholde gårdens udtryk og autenticitet. Samtidig skal den moderniseres og indrettes, så den fremover kan fungere som beboelsesejendom, og det er denne balancegang mellem fortid, nutid og fremtid, som skal sikre, at huset kan fungere som levende bygningskultur, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Anders Brüel, som står i spidsen for den forestående restaurering.

NB! Fredede og bevaringsværdige bygninger - regler, løsninge og tilskud. Konferencen afholdes d. 28. maj 2019.

De første håndværkere, som rykker ind på gården, er tømrerne, som skal reparere bindingsværket. Det er især bundremmene, som skal udskiftes, men derudover vil al træværk blive gennemgået, og beskadiget eller dårligt tømmer vil blive udluset.

For at kunne reparere tømmeret skal murerne tage tavlene ud, og også her vil så meget af det originale materiale som muligt blive genbrugt og sat op igen. De øverste tavl er lerklinede, eftersom disse er beskyttet af tagets udhæng og derfor mindre udsat for regn og rusk i modsætning til de nederste tavl, der er opført i mursten. Når de lerklinede øverste tavl skal repareres, vil det på hel traditionel vis ske med lermørtel.

Indvendigt vil den kommende restaurering primært have fokus på at indrette nyt køkken og toilet, ligesom husets gamle fyr skal udskiftes.

- Som udgangspunkt vil vi også i stuehuset bevare og genskabe så meget af det oprindelige udtryk som muligt. Stuehuset er indrettet efter klassisk fynsk tradition med bryggers, mælkerum og pigekammer, folkestue med bagvedliggende køkken, forstue, mellemstue og den fine storstue. I 1910 blev husets gennemgående bjælker hævet, så hele stuehuset i dag har en loftshøjde, der harmonerer med nutidig standard, forklarer Anders Brüel.

Ifølge de nuværende oplysninger – og ifølge det årstal, som er indgraveret på drikketruget midt på gårdspladsen – er stuehuset opført i 1795, men når håndværkerne inden længe går i gang, kan der ifølge Anders Brüel godt dukke detaljer og bygningsdele op, som måske vil vise, at gården er ældre.


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i Jylland

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Fremtidens betonbyggeri

Servitutter og lokalplaner KURSUS