Der vil være en række nye anvendelsesmuligheder for Nyholms fredede bygninger, som Forsvarsministeriet ejer.

Store dele af Nyholm i København er allerede fredet. Det gælder eksempelvis Vestre og Østre Takkelagehus fra 1729, Mastekranen, der blev bygget fra 1748 til 1751, og Schrødersee's monument på Batteriet Sixtus, som blev opstillet i 1804.

Fredningen er nu udvidet med eksempelvis Vagt- og Vaskebygningen på Elefanten, der blev bygget i 1938 af arkitekt Jens Klok, og med Hovedvagtens nære omgivelser. Også Eskadrevej 3-7, hvor man finder Torpedobådskamrene og Torpedomagasinet, og hvor nord- og østlængen blev bygget i 1910 ved arkitekt Olaf Schmidth, mens sydlængen blev bygget i 1931 under arkitekt Chr. Olrik er med. Derudover er Torpedoværkstedet fra 1938-54 af Jens Klok med tilhørende beskyttelsesrum nu med i fredningen. Det oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.

Sådan udvikles fredede boliger og erhverv. Konferencen afholdes den 1. juni 2022.

- De bygninger, der fredes nu, rummer sammen med omgivelserne et enestående potentiale til at bidrage til en byudvikling, hvor alle bygningerne vil kunne rumme nyt liv og nye formål, og nye lag kan i fremtiden forsigtigt lægges ovenpå, så den vigtige historie om Danmarks forsvar lever videre i en ny sammenhæng til gavn for alle, udtaler enhedschef Merete Lind Mikkelsen, Slots- og Kulturstyrelsen.

Forud for fredningsudvidelsen ligger et forarbejde, hvor de 2 tegnestuer Lundgaard & Tranberg Arkitekter og Varmings Tegnestue har udført en række undersøgelser af bygningerne og deres omgivelser.

Resultaterne i deres rapport viser, hvordan man bedst muligt kan beskytte Nyholm, men også give plads til at udvikle området, så stedets særlige karakter kan blive bevaret og samtidig give inspiration til nye tiltag.

Udvikling af fredede og bevaringsværdige bygninger. Konferencen afholdes den 17. november 2022.

Det fremgår også af rapporten, at der vil være en række nye anvendelsesmuligheder for Nyholms fredede bygninger, mens det vil være begrænset, hvor mange nye bygninger, der vil kunne blive opført inden for de fredede omgivelser på Nyholm

Slots- og Kulturstyrelsen har været i løbende dialog med Forsvarsministeriet, der ejer området, og med Københavns Kommune om den fremtidige udvikling på Nyholm, og Slots- og Kulturstyrelsen stiller sig til rådighed for at fortsætte denne dialog i den kommende tid.


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligudvikling i Jylland

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS