Vest- og Sydsjælland har nu den laveste andel af udbudte lager- og produktionslokaler i hele landet og i de seneste 13 år, viser nye tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Efterspørgslen har længe været meget stor, og Femern-byggeriet gør den endnu større, siger 2 lokale erhvervsmæglere.

Trods coronakrisen jagter erhvervslivet i de 12 kommuner i Vest- og Sydsjælland fortsat kvm. Det fremgår af en ny statistik fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

- Udbuddet af lager- og produktionslokaler er faldet 5 kvartaler i træk i Vest- og Sydsjælland og lå ved indgangen til andet kvartal på 1,2 procent af de samlede lager- og industriarealer i landsdelen. Det er det laveste niveau siden 2007 og samtidig det laveste niveau i de ni landsdele, vi løbende overvåger, fortæller analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk.

På landsplan er knap 1.500 lagerhaller, logistikejendomme og produktionshaller udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu. Heraf ligger 134 i Vest- og Sydsjælland – flest i Næstved Kommune med 27 lokaler, Slagelse med 23 og Holbæk med 18. I Ringsted har virksomheder på kvm-jagt blot 4 lokaler at vælge imellem og i Vordingborg 6. Syd for Storstrømmen er der kun udbudt 17 lokaler – 9 i Guldborgsund, 8 i Lollands Kommune.

- Vi har længe oplevet en meget stor efterspørgsel på lokaler, især tæt på motorvejene, og der er kun blevet bygget meget lidt de senere år. Ringsted ligger midt på Sjælland, og her er nærmest ikke mere at finde, men kommunen er begyndt at sælge grunde i et nyt erhvervsområde. På Lolland-Falster kan Femern-projektet måske få lokale virksomheder til at udbyde kvadratmeter, de måske ikke selv har brug for, siger Henrik Nikolajsen, partner i Nordicals Sjælland med afdelinger i blandt andet Næstved og Slagelse.

- Der er enorm søgning, og vi oplever størst interesse for Ringsted, byer som Haslev, Rønnede og Vordingborg på Sydsjælland samt Maribo, Holeby og Sakskøbing på Lolland og dermed tæt på Femern-byggeriet i Rødbyhavn. Da Folketinget for nylig gav den endelige godkendelse til Femern-forbindelse, udløste det en masse henvendelser om især lagerfaciliteter på Lolland, siger Michael Kristiansen, partner hos EDC Erhverv Poul Erik Bech i Næstved.

I Østsjælland – med Køge, Greve og Roskilde som de største erhvervskommuner – ligger udbuddet af lager- og produktionslokaler fortsat over 3 procent og dermed markant højere end i Vest- og Sydsjælland. Det skyldes ifølge de 2 mæglere, at der er bygget meget mere nyt – og ikke altid med lejere på forhånd – i Østsjælland, som ligger tættere på hovedstaden.

Vest- og Sydsjælland har 10 millioner kvm lager- og produktionsarealer ud af hele landets 103,6 millioner kvm.


Relaterede konferencer

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Ungdomsboliger på et modent marked

Stormflodssikring af by- og landområder

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS