Realdania By & Byg vinder prestigefyldt EU kulturarvspris – Europa Nostra-prisen 2018 for restaureringen af to bygninger fa 1700-tallet i Ilimanaq, Grønland: Missionæren Poul Egedes hus og et pakhus.

Realdania By & Byg tildeles Europa-Kommissionens prestigefyldte kulturarvspris - Europa Nostra-prisen 2018. Prisen er tildelt for restaureringen af Poul Egedes Missionshus og et pakhus i Vestgrønland i bygden Ilimanaq knap 300 kilometer nord for Polarcirklen.

- Vores prisvindere er det levende bevis på, at vores kulturarv er langt mere end erindringen om vores fortid; det er nøglen til at forstå vores nutid og en ressource for vores fremtid. Vi skal derfor bruge Det Europæiske Kulturarvsår til at anerkende værdien af vores fælles kulturarv for Europas fremtid, siger Plácido Domingo, den berømte operasanger og formand for Europa Nostra.

Som  et  bidrag  til  Det Europæiske  Kulturarvsår  lægger  dette  års priser  særlig vægt  på  de  valgte  kulturarvsresultaters  europæiske værdiskabelse.  Vinderne bliver  hædret  ved  en stor prisceremoni  den 22. juni 2018 i  Berlin under det første  European Cultural Heritage Summit (Topmøde om Den Europæiske Kulturarv), der nogensinde er afholdt.

Borgere fra hele Europa og resten af verden kan nu stemme online for Public Choice Award og mobilisere støtte til det/de vindende resultat(er) fra deres eget eller et andet europæisk land.

Uafhængige ekspertjuryer gennemgik i alt 160 ansøgninger indsendt af organisationer og enkeltpersoner fra 31 lande i hele Europa og udvalgte vinderne.

Realdania By & Byg købte i 2014 2 fredede huse i Ilimanaq - missionæren og handelsmanden Poul Egedes hus og et nærtliggende pakhus begge fra 1700-tallet. Købet skete på baggrund af et årelangt samarbejde med Selvstyret i Grønland, Grønlands Nationalmuseum, den daværende Qaasuitsup Kommunia i dag Avannaata Kommunia og turismeorganisationen World of Greenland.

Målet var at skabe udvikling i området gennem bevarelse af de unikke historiske huse. Området er også på UNESCO-listen med verdensarv på grund af sin enestående natur- og kulturarv. Realdania støtter også opførelsen af Isfjordscentret i Ilulissat til formidling af områdets kvaliteter.

Bestyrerboligen blev bygget i 1751 af den danske kristne missionær Poul Egede og var i brug indtil 1880. Herefter var huset frem til 1980’erne kun beboet i korte perioder. Pakhuset (bygget i 1777) blev brugt til sit oprindelige formål som butik og pakhus helt frem til 2012.

NB! Renovering og udvikling af fredede og bevaringsværdige bygninger. Afholdes d. 30. oktober 2019.

Restaureringen af de 2 bygninger, som er nogle af de ældste konstruktioner af deres art i Grønland, er en del af et større partnerskab mellem Selvstyret i Grønland, Grønlands Nationalmuseum, Qaasuitsup Kommunia, World Of Greenland og Foreningen Realdanias ejendomsselskab, Realdania By & Byg.

Begge bygninger var kraftigt truet af forfald og havde akut brug for at blive restaureret, da Realdania By & Byg købte dem i 2013. På trods af et fremskredent forfald fremstod begge bygninger dog med en høj grad af integritet og autenticitet. De 2 bygninger er blevet restaureret og nye funktioner tilføjet, og deres unikke kvaliteter og atmosfære er bevaret gennem en nænsom tilgang og udførelse med bevaring af flest mulige originale materialer.

Bygningerne blev åbnet for offentligheden i juni 2017. Bestyrerboligen fungerer nu som restaurant og lounge. Pakhuset bliver brugt til konferencer og til en udstilling om restaureringen, det nærliggende UNESCO World  Heritage - område Ilulissat Isfjord og det kommende Isfjordscenter i Ilulissat. I Pakhusbygningens butik er det også muligt at købe lokalt håndværk. Bygningen indeholder også kølerum, så lokale fiskere og jægere kan opbevare og sælge deres fangst og bytte.

- I Realdania By & Byg er vi meget glade og beærede over anerkendelsen. Prisen er med til at synliggøre et spændende samarbejdsprojekt, hvor kulturarven har været driver for lokal udvikling. Det er også en anerkendelse, vi deler med vores samarbejdspartnere i Grønland, uden hvem det næppe ville være lykkedes, siger administrerende direktør Peter Cederfeld, Realdania By & Byg.

Sideløbende med Realdania By & Bygs restaurering har Selvstyret gennem Grønlands Nationalmuseum & Arkiv bidraget væsentligt til projektet. World of Greenland har opført 15 nye turisthytter og ikke mindst har daværende Qaasuitsup Kommunia i dag Avannaata Kommunia forbedret infrastrukturen med ny kloakering og affaldshåndtering, ny vandforsyning, nye stiforløb og bedre anløbsforhold i havnen, som har skabt nye arbejdspladser.

I begrundelsen for prisen fremhæver juryen - udover den ”høje kvalitet af forundersøgelsen og restaureringsarbejdet under svære klimatiske forhold” - netop ”den vigtige uddannelseskomponent” og projektets bidrag til at skabe en økonomisk bæredygtig fremtid for lokalsamfundet gennem bevarelse af europæisk kulturarv.


Relaterede konferencer

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Den nye Planlov KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Fremtidens betonbyggeri

Boligudvikling i Jylland