EU’s medlemslande har på et møde den 21. juni 2022 godkendt Europa-Kommissionens forslag til tildeling af støttemidler til europæiske infrastrukturprojekter. For Danmarks vedkommende tildeles der støtte til 5 infrastrukturprojekter med et samlet støttebeløb på 4,4 milliarder kr.

EU-midlerne kommer fra EU’s infrastrukturfond Connecting Europe Facility (CEF), der i EU-budgetperioden 2021-2027 støtter anlæg af infrastrukturprojekter på det transeuropæiske transportnet (TEN-T). TEN-T har til formål at styrke det indre marked ved blandt andet at fjerne flaskehalse og fremme mere effektive, grænseoverskridende transportkorridorer.

Den samlede ansøgningspulje, der fra dansk side kunne søges om støtte til ved seneste ansøgningsrunde, lå på omkring 18,5 milliarder kr. Der har været stor konkurrence om EU-midlerne, hvor kun 103 ud af 317 ansøgninger er blevet godkendt til at modtage støtte.

Af danske projekter, der modtager støtte kan Femern Bælt-forbindelsen nævnes, der tildeles 4 milliarder kr. i støtte til det videre arbejde med anlæg af sænketunnellen. Ligeledes tildeles der støtte til Banedanmarks Signalprogram til udskiftning af de gamle signaler på det statslige jernbanenet med den nye europæiske standard, ERTMS.

Forurening i jord og miljøfarlige stoffer i bygninger. Kurset afholdes den 23. november 2022.

- De 4 milliarder til Femern Bælt-forbindelsen understreger vigtigheden af projektet for både den danske og den europæiske transportinfrastruktur. Det er også meget positivt, at EU støtter udbygningen af Odense Havn, for det er yderst vigtigt, at vi er klar til den gigantiske udbygning af havvindmøller, som vi står over for, udtaler transportminister Trine Bramsen (S).

5 ud af 12 danske ansøgninger er blevet godkendt til støtte med et samlet støttebeløb på omkring 4,4 milliarder kr. Fra dansk side har man dermed hjemtaget cirka 24 procent af den samlede pulje.

De danske støttemodtagere fordeler sig bredt inden for en række transportformer, ligesom både private og offentlige aktører er blevet tildelt støtte.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Boligudvikling i København frem til 2030

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Plejeboliger for 25 milliarder kr.