EU-Kommissionen har evalueret Danmarks udkast til en National Energi Plan og konstaterer, at indsatsen for at gøre vores bygninger og erhverv energivenlige ikke er god nok. Dansk Byggeri efterlyser handling og et forpligtende mål om energieffektivisering fra den kommende regering.

EU-Kommissionen har evalueret nationale energi- og klimaplaner fra alle EU-landene. Men mens Danmark får ros for sit mål om at udbygge energiforsyningen med vedvarende energi, er Kommissionen mere kritisk, når det gælder energieffektivisering.

- Det undrer os ikke spor, at EU nu gør opmærksom på, at Danmarks indsats for energieffektivisering skal op i gear. Den nyeste energiaftale fra 2018 nedprioriterer nemlig energieffektivisering gevaldigt, og det er ikke godt for klimaet. Det er ærgerligt, at Danmark er blevet så fodslæbende når det kommer til at spare på energien, siger energipolitisk chef i Dansk Byggeri Camilla Damsø Pedersen.

Konkret betyder sidste års energiaftale, at den danske indsats for energibesparelser i bygninger og erhverv er reduceret fra 1,5 mia. kr. om året til 500 mio.kr. årligt i 2021-2024 Samtidig er informationsindsatsen mere end halveret i forhold til, hvad den var for 10 år siden.

NB! Proptech - digitale værktøjer til ejendom. Kurset afholdes d. 3. december 2019.

- Det er godt, at EU nu råber vagt i gevær. Målet om et klimaneutralt Danmark i 2050 bliver nemlig billigere, hvis vi også sætter mål for, hvor meget forbruget af energi skal bringes ned. Dansk Byggeri anbefaler et delmål på 30 procent energibesparelser i 2030 i forhold til 2005, forklarer energipolitisk chef Camilla Damsø Pedersen.

Behovet for energibesparelser understøttes af EA Energianalyse, som vurderer, at hvis vi ikke energieffektiviserer bygninger og boliger, men udelukkende fokuserer på at udbygge vedvarende energi, så ender regningen for den grønne omstilling med at blive mellem 120 og 160 milliarder kr. dyrere i 2050.

- Vi har hørt mange positive udmeldinger om, hvor meget energieffektivisering betyder, fra de partier der lige nu drøfter et nyt regeringsgrundlag. Nu skal de gode intentioner også med i regeringsgrundlaget og blive en del af den Nationale Energi Plan, så vi får den billigste grønne omstilling, og igen bliver et land, som EU fremhæver som foregangsland, siger Dansk Byggeris energipolitiske chef Camilla Damsø Pedersen.

Den endelige udgave af den Nationale Energi- og Klimaplan skal sendes til EU-Kommissionen senest den 31. december i år.


Relaterede konferencer

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Boligudvikling i København frem til 2030

Den nye Planlov KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS