De professionelle ejendomskunder skal hvert halve år komme med ekstra sikkerhed, hvis markedsværdien er ændret. Det bliver konsekvensen af Finanstilsynets besøg hos Realkredit Danmark, som desuden får stor kritik, fordi virksomheden har lagt kontrollen af ejendomsværdier og -udlån over til sin ejer Danske Bank.

I en ny rapport fra 15. maj 2020 er Finanstilsynet hårde ved Realkredit Danmark, og det vil automatisk medføre indstramninger overfor de professionelle ejendomskunder. 

Redegørelse om inspektion i Realkredit Danmark

Finanstilsynet kontrol omfattede en gennemgang af lånets størrelse sat i forhold til ejendommens værdi - LTV, Loan-To-Value, restance- og nedskrivningsområdet, store lån og operationelle risici samt generel ledelse og styring (governance), herunder koncernforhold og brug af outsourcing.

Finanstilsynet konstaterede, at Realkredit Danmark i sin LTV-overvågning ikke opdaterer dagsværdien af lånet i beregningen af kravet til supplerende sikkerhed, før der er kommet en opdateret vurdering af den bagvedliggende ejendom.

Realkredit Danmarks metode til at fastsætte størrelsen af kravet til supplerende sikkerhed opfanger derved ikke løbende stigninger i lånets LTV på bagrund af stigninger i lånets dagsværdi.

Realkredit Danmark fik derfor påbud om løbende at opgøre sikkerhedsgrundlaget for de udestående særligt dækkede realkreditobligationer korrekt.

Sammenfatning og risikovurdering

Realkredit Danmark har outsourcet væsentlige dele af sine aktivitetsområder til Danske Bank.

Finanstilsynet vurderer, at konstruktionen har indbyggede organisatoriske svagheder, der i udgangspunktet kan kompromittere de etablerede forsvarslinjers uafhængighed.

Realkredit Danmark har i et vist omfang søgt at kompensere herfor, men Finanstilsynet vurderer overordnet set, at der er behov for at revurdere organiseringen og håndteringen af risici som følge af den betydelige outsourcing.

Ligeledes vurderer Finanstilsynet, at det kontraktuelle grundlag, som outsourcingen baserer sig på, er utilstrækkeligt, ligesom visse outsourcingordninger skal anses for at være outsourcing af væsentlige aktivitetsområder med de forøgede krav, der stilles hertil i form af overvågning, kontrol etc.

På den baggrund fik Realkredit Danmark påbud om, at visse outsourcingkontrakter skal anses for at være outsourcing af væsentlige aktivitetsområder, og skal behandles i overensstemmelse med reglerne herfor, ligesom de indgåede outsourcingkontrakter generelt skal udbygges med kravene til de opgaver, pligter, kontroller og rapporteringer, som Danske Bank skal levere.

Realkredit Danmark  fik ligeledes påbud om at præcisere opgavevaretagelsen i tilknytning til outsourcing i form af funktionsbeskrivelser og forretningsgange.

Realkredit Danmark har i sin helhed outsourcet compliancefunktionen.

Finanstilsynet konstaterer, at der ikke er udøvet compliance på alle områder i Realkredit Danmark, ligesom compliancefunktionen udfører kontrolopgaver i form af kontrol af adgangsrettigheder.

Finanstilsynet vurderer, at compliancefunktionen i forhold til den opgave ikke kan være en uafhængig funktion i 2. forsvarslinje.

Realkredit Danmark fik derfor påbud om, at der i regi af Realkredit Danmark udpeges en complianceansvarlig, der sikrer, at der udøves compliance på alle områder, ligesom compliancefunktionen ikke må udføre opgaver, der kompromitterer compliancefunktionens uafhængighed.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Fremtidens betonbyggeri

Ungdomsboliger på et modent marked

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS