Der var 2.138 tvangsauktioner i 2020, hvilket var rekordlavt. Indtil nu har antallet af tvangsauktioner i 2021 været endnu lavere.

Med 143 tvangsauktioner i marts mod 147 måneden før, er antallet af tvangsauktioner faldet med 3 procent den seneste måned, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Dermed fortsætter det lave niveau af tvangsauktioner, som man har set siden slutningen af 2020, skriver Danmarks Statistik.

Det lave antal tvangsauktioner i marts betyder samtidig, at årets første 3 måneder har budt på 26 færre tvangsauktioner i forhold til de sidste 3 måneder af 2020, hvor der samlet set blev bekendtgjort 462 tvangsauktioner, lyder det fra statistikbureauet.

- Boligmarkedet er kommet godt fra start i 2021 og har i det hele taget vist sig at være særdeles corona-resistent. Derfor er det heller ingen overraskelse, at også omfanget af tvangsauktioner ligger historisk lavt, siger DI-boligøkonom Bo Sandberg.

Syn og skøn - konfliktløsning ved byggeprojekter. Kurset afholde den 22. september 2021.

I det seneste år har det månedlige antal tvangsauktioner svinget indenfor et bånd på mellem 100 og 200.

- Efter et helt år med corona er status, at der i denne ekstraordinære tid i alt har været 1.986 tvangsauktioner fra april 2020 til marts 2021. Til sammenligning var der i årene efter finanskrisen i 2010-2012 cirka mellem 5.000 og 5.200 tvangsauktioner årligt. I takt med det økonomiske opsving faldt antal tvangsauktioner gradvist fra cirka 3.500 årligt i 2014 til cirka 2.200 i 2019, for så at lande rekordlavt på 2.138 i 2020, siger Bo Sandberg.

DI glæder sig over det lave antal tvangsauktioner, men har alligevel intensiveret monitoreringen af boligmarkedet.

- Det er helt naturligt med et intensivt fokus på boligmarkedet i denne tid – først og fremmest fordi vi har en periode, hvor de årlige prisstigninger er 2-cifrede. Det skyldes dels det ”sælgers marked” hvor udbuddet har svært ved at matche efterspørgslen, og hvor coronanedlukningerne dels har betydet at en del af forbruget er flyttet fra oplevelser og rejser og over i retning af boliger, siger Bo Sandberg.

- Men det lave antal tvangsauktioner falder ned i den vægtskål, der stabiliserer boligmarkedet, siger DI-boligøkonomen.

Finansiering af ejendomsprojekter. Kurset afholdes den 19. maj 2021.

- Her og nu bør man nok have is i maven og afvente genåbningen af samfundet og se, hvordan adfærd, efterspørgsel – men også renteniveauet – ser ud til efteråret og i 2022, når nogle af de ekstraordinære corona-effekter på boligmarkedet er aftaget, og så tage politisk bestik af situationen og behovet for eventuelle regelændringer og stramninger til den tid, siger Bo Sandberg.

Siden statistikkens start i 1979 har 1-familiehuse overvejende udgjort mere end halvdelen af de ejendomme, der hvert år er gået på tvangsauktion. Det gør 1-familiehuse til den ejendomstype, der oftest ender på tvangsauktion. Det skal dog ses i lyset af, at 1-familiehuse også udgør omkring halvdelen af alle ejendomme i Danmark.

I marts 2020 endte 114 1-familiehuse på tvangsauktion, mens 3 landbrugsejendomme blev begæret på tvang. 6 ejerlejligheder, 7 sommerhuse og 5 ejendomme med 2 eller flere lejligheder blev sendt på tvangsauktioner. Region Sjælland havde med flest tvangsauktioner med 46 af slagsen.


Relaterede konferencer

Fremtidens betonbyggeri

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligudvikling i Jylland

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Stormflodssikring af by- og landområder

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.