Efter 12 år skete det i november 2018: Husene blev solgt til samme pris som i december 2006. Priserne har dermed nået et rekordhøjt niveau.

Lejlighederne i København faldt i pris, mens de blev dyrere rundt om byen og i Aarhus. Det viser Homes prisindeks for november 2018, som udsendes i samarbejde med Danske Bank. Huspriserne steg på landsplan med 1,2 procent fra oktober til november (sæsonkorrigeret) – når man måler prisudviklingen som et 3-måneders glidende gennemsnit.

Sammenlignet med for 1 år siden ligger huspriserne nu 5,4 procent højere, og de er steget 5 måneder i træk, hvilket har bragt dem op på samme niveau som den tidligere top i december 2006.

– Huspriserne har nået en ny milepæl. Hr. og fru husejer kan i dag kan få mere for huset, end de købte det til tilbage i 2006. Det er et klart bevis på, at tingene er vendt på husmarkedet, men det er også tydeligt, at det ikke har været let at nå tilbage. 12 år er lang tid, siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Prisen på et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm var i november 2,13 millioner kr.

De reale huspriser, der måler, hvor meget huspriserne vokser i forhold til forbrugerpriserne generelt, steg med 1,2 procent fra oktober til november – når man måler prisudviklingen som et sæsonkorrigeret 3-måneders glidende gennemsnit. De reale huspriser er 16 procent lavere, end da de toppede før finanskrisen.

Dermed følger husene i sporet på lejlighederne, der krydsede fortidens priser tilbage i december 2015. Det var på landsplan. I København skete det allerede i maj 2015, og i Aarhus skete det i september 2015.

NB! Københavns boligmarked 2019-2029. Konferencen afholdes d. 24. januar 2019.

De højere priser på husene er en naturlig følge af, at hussalget er det højeste i årtiet, og at priserne er steget i flertallet af landets kommuner, også i mere landlige kommuner. Som eksempel er priserne højere i Haderslev, Holbæk og Holstebro end for 1 år siden.

Ifølge Home og Danske Bank er husene dog reelt ikke det samme værd som i 2006. Inflationen – altså prisstigninger – i samfundet har spist af murstenene. Faktisk er huspriserne 16 procent lavere målt realt. Men husejernes boliglån er faldet tilsvarende i værdi, så de 2 ting udligner hinanden, fremhæver Home. De nye huskøbere har tilsvarende flere kr. at gøre godt med i dag.

– Huspriserne er steget meget siden bunden, men det er fortsat relativt billigt at blive husejer, for renterne er lave, og vores lønninger er steget, siger Michael Dalsager og understreger, at landstallet for huspriserne dækker over markante lokale og regionale forskelle.

Fremgangen i priserne kom senere i gang for husene end for lejlighederne, og de sete prisstigninger er sket i et langt mere roligt tempo, mens lejlighederne de seneste år er boomet frem. På det seneste er det dog husene, der har taget teten, hvad angår prisstigninger. I november faldt priserne eksempelvis på de københavnske lejligheder med 0,5 procent, viser ejerlejlighedsprisindekset.

På landsplan steg priserne på ejerlejligheder dog 0,5 procent fra oktober til november (sæsonkorrigeret) – når man måler prisudviklingen som et tremåneders glidende gennemsnit. Sammenlignet med samme måned sidste år lå ejerlejlighedspriserne på landsplan 1 procent højere.

Ejerlejlighedspriserne steg 1,3 procent i Aarhus i november måned, og i Region Midtjylland som helhed steg med priserne 1,8 procent. I Region Hovedstaden steg de mere beskedent med 0,4 procent.

På landsplan var prisen på en gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm 2,6 millioner kr. i november. I København var prisen 3,5 millioner kr., mens en tilsvarende lejlighed i Aarhus kostede 2,7 millioner kr.
Km-prisen på eksisterende lejligheder i København faldt med 1,5 procent i november, mens projektlejlighederne gik 0,5 procent tilbage.

De reale lejlighedspriser viser udviklingen i lejlighedspriserne, når man fraregner den generelle prisudvikling i samfundet. De steg 0,5 procent i november (målt som et tremåneders glidende gennemsnit).


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Ungdomsboliger på et modent marked

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Ny udbudslov KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligudvikling i Jylland