DØR har opstillet overordnet 2 scenarier for udviklingen af dansk økonomi. Boliginvesteringer falder ikke i samme omfang som under finanskrisen, men de falder til gengæld meget pludseligt og med stor styrke.

Det er ifølge et notat fra Det Økonomiske Råd (DØR) endnu meget usikkert, hvordan BNP vil blive påvirket for 2020 samlet set.

- Tilbageslaget er alvorligt, men det er fortsat meget usikkert, hvor meget det påvirker væksten i år. Usikkerheden er stor af flere grunde. Dels er det uklart hvor længe sundhedskrisen varer, dels er det for tidligt at anslå den samlede effekt af hjælpepakkerne, og endeligt er det uklart, hvor hurtigt omverdenen kommer igennem krisen, udtaler overvismand, Carl-Johan Dalgaard.

DØR opstiller overordnet 2 scenarier for udviklingen af dansk økonomi. I et optimistisk scenarie, hvor dansk økonomi relativt hurtigt vender tilbage til normalniveau, vil BNP falde med cirka 3,5 procent. Scenariet indebærer, at de offentlige finanser vil udvise et underskud på cirka 6,5 procent af BNP, hvilket er en forværring på cirka 7 procentpoint af BNP i forhold til forventningen før corona-krisen

Et pessimistisk scenarie følger scenarie 1 frem til efteråret, hvor det antages, at der opstår en anden smittebølge med deraf tilknyttet nedlukning og nye hjælpepakker. I dette scenarie falder BNP med cirka 5,5 procent i år, og der opstår et underskud på de offentlige finanser på cirka 9 procent af BNP.

Nybyggeriet vil ifølge et baggrundsnotat DØR kun blive lidt mindre i år end vurderet i efteråret 2019. Det skyldes, at nybyggeri typisk er ganske langvarige projekter, og det normalt ikke vil blive stoppet, hvis det er i gang eller, hvis planlægningen er meget langt fremskreden, så der allerede er indgået kontrakter med entreprenører eller lignende, skriver DØR.

For reparation og vedligeholdelsesarbejder antages det, at der vil ske et mindre fald. Disse projekter løber typisk i kortere tid og kan derfor stoppes hurtigere. Samtidigt kan der være husholdninger, der ikke ønsker håndværkere indenfor for tiden, dels som følge af smitterisiko, dels fordi de arbejder hjemme og passer børn, lyder det videre.

Samlet er det forudsat, at boliginvesteringerne i scenarie 1 bliver cirka 10 procent lavere i år end forventet i efteråret, hvilket svarer til et fald på cirka 7,5 procent i år og et fald på cirka -10 procent i år i scenarie 2. Sammenlignet med finanskrisen er det i begge tilfælde relativt beskedne fald, men det skal ses i lyset af, at den nuværende krise er opstået meget pludseligt og med stor styrke. DØR forventer, at boliginvesteringer vil falde også næste år.


Relaterede konferencer

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Fremtidens betonbyggeri

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS