Det vil være både unødvendigt og udtryk for dårlig timing med et politisk indgreb på boligmarkedet nu, men særligt i de store byer skal der til gengæld bygges meget mere, lyder det fra boligøkonom.

Nye tal fr Finans Danmark viser, at danskerne køber boliger til rekordhøje priser i 2. kvartal 2021, men udbuddet vokser, og bolighandlerne bliver færre. En udvikling som kunne tyde på en afdæmpning i markedet.

- Selve boligprisniveauet har aldrig været højere end i 2. kvartal 2021, men retningen på boligmarkedet går mod mere afdæmpede prisstigninger, færre handler og stigende udbud – alt sammen effekter, der rimer på selvregulering af markedet, siger Bo Sandberg, boligøkonom i DI.

High-end boliger. Konferencen afholdes den 1. marts 2022.

- Vi befinder os i en situation, hvor det især er den kraftige aktivitet på boligmarkedet i årets første 4-5 måneder – under 2. coronanedlukning – som stadig slår igennem på de årlige prisstigninger, der af Finans Danmark p.t. er opgjort til 15,0 procent for parcelhuse og 15,9 procent for ejerlejligheder, men hvor toppen efterfølgende er taget af både prisudvikling og antal bolighandler, siger Bo Sandberg.

Kvartalsstatistikken fra Finans Danmark er den sidste boligmarkedsstatistik, der offentliggøres før regeringen senest 22. september 2021 skal tage stilling til et eventuelt indgreb på boligmarkedet i kølvandet på anbefalingen fra Det systemiske Risikoråd.

- DI mener, at boligmarkedet på kort sigt bevæger sig i retning af selvregulering. Om end det har været en meget voldsom udvikling, så har priser og handelsaktivitet været rationalt begrundet i blandt andet lav rente og ændret adfærd under corona. Nu er de ekstreme corona-effekter klinget af og derfor vil et politisk indgreb her og nu både være dårligt timet og unødvendigt - og vil under alle omstændigheder være svært at målrette de segmenter af markedet, man især vil ramme, siger boligøkonomen.

Nordhavn - udviklingsplaner, Nordhavnstunnel, Lynette-øen og Refshaleøen. Konferencen afholdes den 2. marts 2022.

- På mellemlangt sigt, det vil sige de næste 2-3 år, er den rigtige løsning at holde fast i den aftalte boligskattereform, der måske ikke er perfekt, men som fra 2024 og frem sikrer, at boligbeskatningen følger med opad, når boligpriserne stiger, siger Bo Sandberg.

- På langt sigt skal balancen på boligmarkedet sikres ved et større boligudbud især i de store byer. Ubalancen skal så at sige bygges væk – og derfor er det også et stærkt signal fra regeringen, at de nu er på vej med et udspil om flere billige boliger og studieboliger i København, slutter Bo Sandberg.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Ungdomsboliger på et modent marked

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Ny udbudslov KURSUS