De 3 lovforslag som skal ramme moderniseringsforhøjelser er her i weekenden sendt i høring frem til 20. marts, og lovene træder i kraft 1. juli 2020.

Boligministeren vil gerne ramme større moderniseringer, som giver ret til at hæve huslejen mere frit:

* Lov om leje,

* Lov om midlertidig regulering af boligforholdene,

* Lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber.

5 års karantæne

Det første lovforslag indfører en karensperiode for en ny udlejer, så der efter, at en boligudlejningsejendom har skiftet ejer, først kan opkræves husleje efter boligreguleringslovens § 5, stk. 2, i nye 5,2-lejemål efter 5 år.

I ordningen indføres et grønt incitament, så karensperioden ikke skal gælde, når en ejendoms energiklasse hæves med mindst 3 niveauer eller energiforbedres for mindst 3.000 kr. pr. m2.

Dette lovforslag indeholder tillige regler om, at ejendomme, som tilhører andelsboligforeninger generelt er fritaget for karensperioden.

Løft på 2 energiklasser

Det andet lovforslag indfører et grønt energikrav, så der først kan udlejes til det lejedes værdi efter boligreguleringslovens § 5, stk. 2, når ejendommen ved energiforbedringer er bragt op på energiklasse C eller alternativt, når energiforbedringer har løftet ejendommens energiklasse mindst 2 niveauer.

Lovforslaget indeholder endvidere regler om mulighed for fastfrysning af vurderinger af værdien af andelsboligforeningers ejendomme for at skærme andelene imod værdifald som følge af de øgede energikrav.

Ikke over det lejedes værdi

Det tredje lovforslag indeholder regler, som begrænser, hvor meget huslejen efter § 5, stk. 2, kan stige via en fjernelse af den såkaldte margin for det lejedes værdi, som muliggør at lejen kan fastsættes til at beløb, der ikke væsentligt overstiger det lejedes værdi. Fremover kan lejen ikke overstige det lejedes værdi.

I dette lovforslag indgår endvidere en række ændringer, som har til hensigt at styrke lejernes position og huslejenævnenes funktion navnlig i forbindelse med behandling af sager om § 5, stk. 2,-forbedringer.

Transport- og Boligministeriet skal have eventuelle kommentarer senest den 20. marts 2020.

Lovforslagene er udmøntning af den boligpolitiske aftale af 30. januar 2020 om initiativer mod kortsigtede investeringer i private udlejningsboliger, som regeringen indgik med DF, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Byens Ejendom afholder et arrangement den 27. maj, hvor konsekvenserne af de nye love analyseres og hvordan de i praksis håndteres, så moderniseringer og huslejetilpasninger kan gennemføres i god ro og orden:

https://byensejendom.dk/conference/efter-52-indgrebet---de-nye-krav-og-handlingsmuligheder-kursus-1194

Byens Ejendom forventer at de 3 nye love vedtages af Folketinget i slutningen af april eller starten af maj.

De 3 lovforslag kan læses på https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/63762


Relaterede konferencer

Fremtidens betonbyggeri

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Boligudvikling i København frem til 2030

Plejeboliger for 25 milliarder kr.